DE LINKER- EN RECHTER HERSENHELFT. REALLY?!

  • Jeanne Bakker - BRAIN BAKERY   |    01 Oktober 2014

Oke, dus de linker hersenhelft is heel gestructureerd, realistisch, logisch en praktisch? En de rechter hersenhelft is kleurrijk, creatief, vol passie en poëtisch?

Nee.

Echt niet.

Alsjeblieft, stop ermee.

 
 
 

Slimme cognitieve neurowetenschappers zijn er uit. Ze onderzoeken al jaren wat er precies gebeurd in ons brein gedurende het creatieve proces. Wat zij ontdekken druist lijnrecht in tegen de conventionele gedachten die we eerst hadden over onze beide hersenhelften.

In tegenstelling tot wat er vroeger werd gedacht, is creativiteit niet toe te schrijven aan een specifieke locatie in de hersenen. De rechts of links gedachte is daarmee van tafel geveegd. Creativiteit is niet gebonden aan een specifiek deel van de hersenen.

In plaats daarvan bestaat het hele creatieve proces uit vele op elkaar inwerkende cognitieve processen en emoties. Afhankelijk van de fase van het creatieve proces en wat je eigenlijk probeert te ontwikkelen, worden verschillende hersengebieden geactiveerd om de taak te verwerken.

Alle research doornemend kun je eerder stellen dat hoe meer de verschillende hersenhelften samenwerken en tegelijkertijd geactiveerd zijn, hoe creatiever het brein.

 
 
 

In het boek ‘Neuroscience of Creativity’ staat het haarfijn en goed onderbouwd uitgelegd. Ik heb het besteld en doorgenomen en als je tegen wetenschapstaal kunt en houdt van Engels lezen, dan raad ik het erg aan. Anders volstaat het om nooit meer te zeggen dat creativiteit in één hersenhelft huist.

Het misverstand of de legende is wijdverbreid:

Kijk voor de grap nog even naar dit filmpje over het opnemen van Mazars radiospotje dat uitgaat van drie type mensen: de linker hersenhelfters, de rechter hersenhelfters en zij (van Mazars) die beide sterk ontwikkeld hebben. Best dom.

Neuroscience

Is het schadelijk om te geloven dat onze beide hersenhelften verschillende functies hebben? Niet per se, wat er wel op de loer licht is het in hokjes plaatsen van anderen of jezelf. Het gaan geloven dat je iemand bent die een van beide hersenhelften beter heeft ontwikkeld, creëert een mindset over jezelf waardoor je een deel van je grote potentieel uitsluit.

En dat is wel schadelijk. En zonde bovendien.


Jeanne

DE LINKER- EN RECHTER HERSENHELFT. REALLY?!

Plaats reactie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Vul hieronder je gegevens in om je op te geven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks

Bedankt voor je aanvraag!
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

GRATIS PDF DOWNLOADEN

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Verstuur'.
Je ontvangt een download link in je mailbox. Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je ook een mailtje met een link om je aanmelding te bevestigen.
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

BESTELLEN

Wilt je boeken bestellen? Vul dan hieronder je gegevens in en klik op "verstuur".
Bedankt voor je bestelling! Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je daar een mailtje voor met een link om je aanmelding te bevestigen.

(Voor deze bestelling ontvang je geen bevestiging per e-mail)
Publicaties:
  • Omgaan met Draken
  • Alles is niets
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Naam organisatie:
Straat:
Postcode/plaats:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
Factuurwijze:
  • Per e-mail
  • Per post
VERSTUUR