DE TALENT STRATEGIE VAN FACEBOOK IS NOG RADICALER DAN JE AL DACHT. EN HET WERKT!

 • Jeanne Bakker   |    25 Mei 2015

Het ATD (Association for Talent Development) Congres was dit jaar in Orlando. 10.000 HRD professionals uit 92 verschillende landen namen deel. Ik was erbij.

Een lezing waar ik me erg op verheugde werd gegeven door Facebook en ze stelde niet teleur. 
‘Executing the Talent Strategy @ Facebook’ door Keami Lewis. Keami is verantwoordelijk voor Leadership Development. 

 

VOOROORDEEL

Keami begon met het onderuit halen van een vooroordeel van me. Ze vertelde dat het voor Facebook erg lastig is om goede mensen te vinden en nog lastiger om ze te behouden. En ik maar denken dat de halve wereld er zijn linkerarm voor over zou hebben om bij Facebook, Google, What’s app en dergelijke te mogen werken. Ze legde uit dat in Silicon Valley de banen voor het oprapen liggen en je de deur maar hoeft uit te lopen of je treft weer allerlei verse start-ups aan. En in Silicon Valley zijn de start-ups veel hotter dan de antieke bedrijven van meer dan 5 jaar oud ?

LAAG ONGEWENST VERLOOP

Enfin, toen ze dat had opgehelderd, ving Keami aan met haar verhaal over Talent binnen Facebook. Hun ongewenste verloop is een van de laagste in de branche. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

Ze hebben een aantal radicale beslissingen genomen, waar ik er hier 7 van op een rijtje zet.

1. Je wordt niet aangenomen voor een specifieke functie op een specifieke afdeling.

Iedere medewerker die wordt aangenomen start met een Bootcamp van 6 weken.
In die zes weken kun je alles leren over programmeren, maar ga je vooral op zoek naar je talenten en wat je leuk vindt om te doen. Aan het eind van het Bootcamp kies je voor welk team je wilt werken en onderbouw je hoe dat past bij jouw talenten.
Een hele leuke bijkomstigheid, merkt Keami op, is dat managers hierdoor meer hun best doen om mensen bij hun team te krijgen. Juist doordat niemand wordt aangenomen voor een specifieke plek, zijn de managers erg betrokken bij de nieuwe collegae en het ontdekken van hun talenten.

2. Hun Evaluaties gaan over iemands talent, over wat je nog meer wilt leren.

Facebook maakt de dappere keuze om bij Evaluaties en Beoordelingen niet te kijken naar wat er nog niet goed is of welke vaardigheid of kennis er ontbreekt. Vergeet de gesprekken die we allemaal kennen: ‘Voor Assertiviteit geef ik je een C, daar moet je echt nog aan werken…’
De focus ligt op wat je wilde bereiken en welke talenten en connecties je hebt ontwikkeld. De start van een beoordeling ligt bij de business resultaten die je hebt geboekt. Vandaaruit wordt gekeken naar wat je nog meer wilt doen met je talenten en wat je volgende stap is om je talenten nog meer te benutten.

3. Competenties zijn overboord gegooid.

Naar mijn mening is Competentie Management al overleden in 2007, hoewel nog niet  iedereen dat door heeft. Facebook heeft competenties voorgoed verbannen. Binnen Facebook kiezen ze voor talenten en waarden. Er is dus geen set aan competenties die bij een functie hoort en dat je op al deze standaard competenties een score ontvangt. Heeft Facebook dan helemaal niks leidends? Jawel. Ze hebben een set van vier waarden die leidend zijn voor al hun beslissingen en projecten: Be Bold, Be Open, Focus on Impact, Build Social Value.

4. Om promotie te maken hoef je niet te gaan managen. 

Waar de meeste mensen nog gewend zijn aan het idee dat groeien binnen een organisatie verticaal werkt en bestaat uit logische stappen, stelt Facebook zich op het standpunt dat Career Development meer lijkt op apekooien. Ja, dat lees je goed.

Promotie en Managen zijn echt losgekoppeld binnen Facebook. De Millenials zijn dol op erkenning en waardering en dat uit zich ook in een onbedwingbare lust in Promotie maken. En veel mensen zijn enorm waardevol voor de organisatie, maar hebben ofwel geen talent om te manager of ze hebben er geen zin in. Vandaar dat Facebook ze radicaal loskoppelt.
Het gaat niet om je rol, titel of je hiërarchische positie, maar om de verschillende ervaringen die je hebt opgedaan. ‘Experience based growth’ noemen ze dat bij Facebook.

5. Coaching is beschikbaar voor iedereen.

In de zaal ontstond er wat ongeloof bij deze uitspraak. Kan echt iedereen een coach krijgen bij Facebook?! ‘Ja’, antwoordde Keami, ‘Iedereen’. Omdat er zo’n grote diversiteit aan leerbehoeftes is, kan iedereen regelen dat hij of zij op een bepaald gebied een coach krijgt. Wat een mooi idee, hè?
Hier moest Keami wel eerlijk toegeven dat er dus een ‘whole lotta money’ naar coaching gaat. Maar daar tegenover staat weer dat ze veel minder geld besteden aan klassikale programma’s…

6. De norm voor meetings is 30 minuten.

Niet 60.. Want met 60 heb je minder impact.
Omdat iedereen in open ruimtes werkt, is er wel veel gelegenheid om samen met anderen ergens aan te werken of iets door te spreken. Maar deze gesprekken ontstaan en zijn niet gepland zoals een meeting.

7. De kracht van Hackathons
Toen Keami hierover begon, merkte ik dat ik even afhaakte; Mijn beeld van een Hackathon is een groep nerds en/of geeks die een hele nacht in hun computer staren en programmeren om een issue op te lossen. Dat klopt, maar Facebook zet Hackathons veel breder in. Als iemand ergens een oplossing voor wil, kan hij een Hackathon organiseren en mensen uitnodigen om mee te denken en te bouwen.

Het onderwerp kan naast een programmeer vraagstuk, een nieuwe training zijn of een klantvraag waar een antwoord voor gezocht wordt. Het idee is dat de groep die meedoet zich gedurende een vooraf vastgestelde tijd vastbijt in de kwestie en niet alleen brainstormt, maar ook meteen bouwt aan de oplossing.
Binnen Facebook helpt dit om de innovatiekracht groot te houden, maar gebruiken veel medewerkers Hackthons ook om nieuwe talenten te ontdekken en te kijken bij welke projecten ze zich willen aansluiten.

FANTASTISCH FACEBOOK

Is het dan allemaal fantastisch bij Facebook? Nee, het is enorm wennen voor veel mensen. Het schoolsysteem en werkgevers die je voor Facebook hebt gehad, bereiden je niet voor op de ervaring om bij Facebook te werken.

Daar is op gerekend. De eerste zes weken na hun Bootcamp zijn nieuwe mensen vooral overdonderd door de vrijheid en de luxe. Je kan de gezondste producten eten, stomerij is op kosten van de zaak, je mag zelf kiezen waar je wilt werken en er zijn geen vaste werkplekken. Mensen voelen zich als Sjakie in de Chocoladefabriek.

Ongeveer een maand tot 6 weken na hun Bootcamp lopen de nieuwe collegae tegen zichzelf aan. Juist dan staan managers klaar en worden er extra gesprekken ingepland om hen zo snel mogelijk vlot te trekken. De ontdekking die de meeste mensen dan doen is dat het bij Facebook ook echt draait om business resultaten.

En. Wat vind je ervan? Klaar om de competenties over boord te gooien?
Ik lees graag je reactie!

DE TALENT STRATEGIE VAN FACEBOOK IS NOG RADICALER DAN JE AL DACHT. EN HET WERKT!

Plaats reactie

Reacties

 • Reini Verboom 04-06-2015 12:09 (4 years geleden)

  Wat een mooi en inspirerend verhaal van Facebook Jeanne! Het klinkt als een stel jonge, frisse, vernieuwende, out of the box denkende ondernemers.

  Wat moeten we overboord gooien? Dat vraag ik mezelf wel eens af. Of we het nu hebben over competenties of talenten, het is vooral hoe we ermee omgaan. De valkuil is wat mij betreft dat we, denkende vanuit competenties en belanden in het willen ontwikkelen van die 'C beoordeling' in jouw verhaal. Om daar echt afscheid van te nemen, dat vergt best een cultuuromslag is mijn ervaring...

  Ook tijdens de opleiding die ik volg komen beide vormen aan de orde. Ook daar merk ik dat docenten liever vlug over competentiemanagement heen stappen. Terwijl, ik denk dat het heel goed is om vanuit de kernwaarden van een organisatie goed na te denken over de benodigde competenties en de juiste persoon op de juiste plek te krijgen om succesvol te kunnen zijn/worden/blljven.

  Dat vergt vakmanschap van managers en leidinggevenden: talent te zien en dát verder gaan ontwikkelen.
  Dus gooi het wat mij betreft niet over boord, maar ga er anders mee om en koppel het zeker niet aan persoonlijke ontwikkeling.

  Als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen, ben ik een blij mens!

 • Liesbeth van Reek 31-05-2015 11:02 (4 years geleden)

  wat een interessant verslag, Jeanne! Ik ben bezig met een opleiding die dezelfde visie hanteert, maar ik betrap mezelf constant weer op gedachtes die te maken hebben met valkuilen en zwakke punten verbeteren etc. Het is heel lastig om echt te focussen op je talenten; beetje on- Nederlands denk ik ook wel eens. Facebook is een stuk verder dan de meesten van ons...

 • Anastasia 28-05-2015 10:02 (4 years geleden)

  Heel inspirerend! Zet je aan het denken... Goed samengevat Jeanne!

 • bob 26-05-2015 8:00 (4 years geleden)

  Wat een informatief verhaal zeg! Steengoed! En dat alles gelardeerd met een frisse, humoristische blik! Hoef ik me niet meer te verkneukelen dat ik deze sessie heb gemist :-)

 • Evert Pruis 26-05-2015 5:27 (4 years geleden)

  Jeane,
  wow, wat een topinhoud breng je in je blog. Ik vond deze sessie vorige week ook razend interessant en jij brengt mijn leerpunten weer puntig bij me boven.
  So Good to Know You, Professional!
  Evert Pruis

 • Roland van Bussel 26-05-2015 8:45 (4 years geleden)

  Jeanne, mooie nieuwe inzichten! Met name het bootcamp initatief is iets om over na te denken. Daarnaast zie je dat de focus op je kracht beter is dan elke keer maar weer je minder sterke punten onder het vergrootglas te leggen.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Vul hieronder je gegevens in om je op te geven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks

Bedankt voor je aanvraag!
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

GRATIS PDF DOWNLOADEN

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Verstuur'.
Je ontvangt een download link in je mailbox. Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je ook een mailtje met een link om je aanmelding te bevestigen.
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

BESTELLEN

Wilt je boeken bestellen? Vul dan hieronder je gegevens in en klik op "verstuur".
Bedankt voor je bestelling! Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je daar een mailtje voor met een link om je aanmelding te bevestigen.

(Voor deze bestelling ontvang je geen bevestiging per e-mail)
Publicaties:
 • Omgaan met Draken
 • Alles is niets
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Naam organisatie:
Straat:
Postcode/plaats:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
Factuurwijze:
 • Per e-mail
 • Per post
VERSTUUR