DEZE TRAININGSOPENINGEN KUNNEN ÉCHT NIET MEER!

  • Jan-Peter Hoogstrate   |    31 Juli 2018

VALKUILEN

De opening van je training is één van de belangrijkste onderdelen van je training. Ik heb het hier niet over jezelf voorstellen, maar het starten van het leerproces. Hier zet je de sfeer neer, geef je aan wat er van mensen verwacht wordt, teken je het kader voor de dag en, als je het goed doet, krijg je je deelnemers in de leerstand. Een goede trainer is dus in staat om zijn of haar training heel sterk te openen.

Toch zie ik veel trainers starten op manieren die de hersenen van de deelnemers, en soms ook de deelnemers zelf, in slaap sussen. Of manieren die enorm veel tijd kosten, tijd die veel beter aan het leren besteed kan worden. Wat zijn nou dé valkuilen waar veel trainers nog in lopen bij het openen van je training?

 
 
 

1. Je trainingsprogramma doornemen. Je kent het wel, een trainer die een slide of een flip tevoorschijn haalt waar keurig van half uur tot half uur op staat wat de onderdelen zijn. In de ergste gevallen staan zelfs de tijden van de pauze er al op vermeld. Gedachte hierbij is dat deelnemers zich veilig moeten voelen. Op deze manier zijn ze voorbereid op wat er op ze te wachten staat. Lekker veilig dus. Hoe meer deelnemers op de hoogte zijn van wat er gaat komen hoe relaxter ze zijn en daarmee hun hersenen ook.

2. Leerdoelen ophalen. Daar komen de geeltjes! Wat zijn je verwachtingen van de dag? Wat is je leerdoel? En als ergste: wat kom je halen … en wat kom je brengen? Fijn met z’n allen de geeltjes op de flip waarna de trainer in alle rust alle leerdoelen bespreekt. Dit is een enorm vertragende manier en je wekt er de illusie mee dat je maatwerk gaat leveren. Of je stelt iemand direct teleur door te vertellen dat je aan dat specifieke leerdoel niet gaat werken deze dag. Bovendien is in veel gevallen de leer-doelen-ronde een verplicht nummer waarin veel deelnemers vooral melden dat ze openstaan en als een spons alles gaan absorberen.

3. Vertellen dat je niet kunt zakken of slagen. Mensen leren verreweg het beste en slimste als er een belang is. We leren omdat je baas vertelt dat het moet, omdat je je schoolexamen wilt halen, omdat je later een baan wilt of omdat je de beste wilt zijn. Hoewel de meeste mensen zeggen persoonlijke ontwikkeling belangrijk te vinden, is het aantal mensen dat uit zichzelf een seminar bezoekt, een boek oppakt en of een coach inhuurt miniem. Mensen leren vooral als er wat op het spel staat.

 
 
 

BEHOORLIJK DOM EN INEFFICIËNT

De hoeveelheid trainers die nog met dit soort openingen begint is enorm en dat is zonde. Want ze zijn echt behoorlijk dom en inefficiënt. De taak van een trainer is het om een programma en een sfeer te bouwen die ervoor zorgt dat je deelnemer het slimste leert. Een “veilige omgeving” is dan een term die veel gebruikt wordt. De zogenaamde veilige omgeving heeft echter betrekking op gedachten als “gaat deze trainer niet aan mijn manager vertellen dat ik het slecht deed”, “gaat de trainer trucjes uithalen om me te laten zien dat ik het niet kan” of “voel ik me op mijn gemak tussen deze mensen”. Dat slaat op de relatiespanning. Het is absoluut de taak van de trainer om de relatiespanning (“voel ik me op mijn gemak bij jou?”) weg te nemen. Dit doe je door jezelf op een leuke, ontspannen manier voor te stellen en -vooral bij langere trajecten- ook alle deelnemers zich op een moderne, frisse manier voor te laten stellen.

In contrast daarmee staat de taakspanning. De taakspanning (“shit, ik moet echt opletten nu anders haal ik het straks niet” of “whoohooo ik heb zin om dit te leren!” ) moet direct aan het begin van de training flink omhoog. Hierdoor staat je deelnemer veel meer open voor het leren an sich en maakt jouw uitleg of oefening veel meer impact. Dit doe je bijvoorbeeld door te starten met een quiz, te benoemen dat er een examen is of dat je kunt winnen of verliezen. Of door te benoemen wat er allemaal te leren valt en hoe dat bijdraagt aan leuker werken of een betere performance. De eventuele schrik of gretigheid die je dan bij je deelnemers ziet, betekent dat ze in de leerstand staan.

 
 
 

HET IS AAN!!

Veel trainers vergeten deze laatste factor en richten zich vooral op het verlagen van de relatiespanning. Ze doen dat echter op zo’n manier, dat ook de taakspanning laag blijft. Resultaat: traag begin, weinig emotie, gapende mensen, hersenen die op slot gaan. Bovendien kost het ook veel meer tijd, wat gewoon niet eerlijk naar je opdrachtgever is.

Als je aan een training van Brain Bakery deelneemt weet je één ding zeker: er hangt wat van af. Er is altijd een belang. Het is nodig voor je doorstroom in het bedrijf, er is een actuele situatie die erom vraagt, er verandert iets in het bedrijf of de markt, je moet je proeftijd doorkomen, er is een competitie te winnen.

Je weet zeker: je kunt winnen … of verliezen.
Het is aan!!

DEZE TRAININGSOPENINGEN KUNNEN ÉCHT NIET MEER!

Plaats reactie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Vul hieronder je gegevens in om je op te geven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks

Bedankt voor je aanvraag!
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

GRATIS PDF DOWNLOADEN

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Verstuur'.
Je ontvangt een download link in je mailbox. Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je ook een mailtje met een link om je aanmelding te bevestigen.
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

BESTELLEN

Wilt je boeken bestellen? Vul dan hieronder je gegevens in en klik op "verstuur".
Bedankt voor je bestelling! Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je daar een mailtje voor met een link om je aanmelding te bevestigen.

(Voor deze bestelling ontvang je geen bevestiging per e-mail)
Publicaties:
  • Omgaan met Draken
  • Alles is niets
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Naam organisatie:
Straat:
Postcode/plaats:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
Factuurwijze:
  • Per e-mail
  • Per post
VERSTUUR