FORWARD THINKING LEADERSHIP EVENT MET OBAMA

  • Jeanne Bakker   |    29 September 2018

Denkproducties nam een enorm risico door Obama naar Nederland te halen en te gokken dat de zaal vol kwam. Wat ben ik blij dat ze deze sprong in het diepe maakten want wat was Forward Thinking Leadership een waardevolle dag.

Het begon met een droom. Hans Janssen van Denkproducties wilde de pas afgetreden Obama naar Nederland halen. En plots in Juli 2018 kwam er een JA. Yes, he comes. En dan wel gelijk op 28 september 2018. Werk aan de winkel. Binnen no time hadden ze een aantrekkelijke line up van sprekers die voor Obama het podium betrad het publiek konden voorzien van nieuwe kennis.

Het programma deelden ze op in drie stukken; Forward, Thinking en Leadership.

FORWARD THINKING LEADERSHIP

Onder het mom van Forward hield Steven van Belleghem een gloedvol betoog de toekomst van technologie en klantrelaties. Confronterend om te horen dat wij in het westen hopeloos achterlopen met ons Facebook en What's app en dat Steven toen hij in China met het ouderwetse betaalmiddel de Creditcard wilde betalen als een toeristische attractie werd gefotografeerd.

Daarna nam een panel van 4 Nederlandse disruptors  ons mee in hun gedachtegoed. Erg inspirerend om te horen hoe Booking.com, Bunq, Blende en Picnic ontstonden, wat ze geleerd hebben en hun ideeën over de toekomst. Veel van geleerd om ook weer te delen!

Robot sophia
Hierna stond de enige echte Sophia op het podium. De bekende robot ging in gesprek met dagvoorzitter en panel. De eerste vragen werden van een spiekbriefje afgelezen en werden erg goed en leuk beantwoord door Sophia. Hierbij leek ze door haar gezichtsexpressie af en toe griezelig veel op een echt mens.

In mijn hoofd dacht ik toen: 'ze hebben die vragen voorgekauwd en vast een mooi antwoord bedacht!' Maar ineens mocht ook het panel een vraag bedenken en dat was overduidelijk niet voorbereid. Tot mijn lichte ongemak gaf ook hier Sophia behoorlijk goed antwoord op de vragen. Ze vertelde zelfs twee moppen, die trouwens een licht nerdy randje hadden, zoals haar programmeurs haar ongetwijfeld mee hebben gegeven. 

FORWARD THINKING LEADERSHIP

Het blok Thinking trapte af met mijn held Dan Shapiro die ons mee nam in de prachtige en frustrerende wereld van onderhandelen. Hij rende het podium op en neer en vulde de zaal met zijn energie en inzichten. Zijn boodschap was niet nieuw maar verdient het om herhaald te worden. Hij vertelde over de kracht die altijd en onmiddellijk tot verdeeldheid leidt: het Tribes Effect. Dit ontstaat binnen enkele minuten en zodra het is opgetreden, komt bijna geen onderhandeling meer tot een succes. De enige sleutel om eruit te komen is Waardering. Maar wie moet wie als eerste waarderen, als de messen eenmaal op tafel liggen? 

Maggie MacDonnell

Op de vrouw die het stokje van Dan Shapiro overnam, had ik me echt verheugd. Maggie MacDonnell is de Global Teacher van het jaar. Dat is ze niet voor niets. Zij geeft les op de spannendste plekken op aarde. Zo is ze nu actief in een Inuit dorp van 1400 inwoners in het noorden van Canada. Ze hebben als gekoloniseerd volk veel te verduren gehad en de jongeren dragen daar de lasten met zich mee. Er is veel criminaliteit, enorm hoge jeugd suicide en slechts 10% haalt er een diploma. Maggie ontdekte dat de jongeren enorm houden van motors jatten en dan joyriden. Dus bedacht ze, als ze interesse hebben in motors, dan moet ik daar wat mee doen. De opende een bike shop. Liet onderdelen aanrukken en een monteur een paar keer les geven. En ineens raakten die waardeloze jongeren die nergens zin in hadden geïnteresseerd. Maggie deed nog veel meer en deelde geëmotioneerd hoe trots ze is op de progressie van haar jongeren. Wow. #teachersmatter

Hierna sprak de heldhaftige soliste van ons Nationale Ballet. Haar verhaal over hoe ze als klein meisje opgroeide in een door oorlog verscheurd land in West Afrika zorgde voor verschrikking, ontzag en respect. Je kon een spelt horen vallen terwijl ze tegen 3000 mensen sprak. Kijk hier naar het TED Filmpje van Michaela DePrince.  

 

FORWARD THINKING LEADERSHIP

Het laatste blok brak aan en dat werd afgetrapt door de enige mispeer van de dag, wat mij betreft. Bas van der Veldt, de CEO van AFAS betrad het podium en hield een betoog over zichzelf en zijn bedrijf en hoe goed die twee wel niet zijn vergeleken bij andere bedrijven. De misser zat em erin dat dit het enige stuk was waar het niet om het publiek ging maar om hemzelf. Ik snap natuurlijk dat je als hoofdsponsor de kans krijgt iets te zeggen. Sterker nog, ik ben blij met AFAS als hoofdsponsor want anders had ik niet zo'n mooi event meegemaakt. Maar om dan als enige van de dag alles in het Nederlands te doen... en zoveel foto's met je eigen hoofd erop te gebruiken.... In het vak waar ik zat werd zachtjes gemopperd en zelfs een beetje boe geroepen. 

Gelukkig kwam direct na Bas de verrukkelijke Marshall Goldsmith. De beste business coach ter wereld en wat heeft hij een aanstekelijke lach, wat zette hij ons aan om naar onszelf te kijken en wat was hij vrij van ego. Mijn buurman merkte op dat hij hoopte dat Bas ernaar luisterde. 


En toen was het zes uur en kwam Obama. Ik besef me dat ik enorm veel geluk heb dat ik hem nu voor de tweede keer live meemaakte. En wat gaf hij ons een goede lessen mee over leiderschap.

Obama vertelde dat hij tijdens zijn presidentschap bezorgd was om het contact met de echte Amerikaan en het echte leven te verliezen. Daarom las hij elke avond 10 brieven of mails als hij klaar was met zijn voorbereidingen voor de volgende dag. Bovendien liet hij zijn schoonmoeder bij hen wonen, zodat zij iedereen er dagelijks aan kon herinneren dat ze ook maar gewoon mens waren. Ook ik ga op zoek naar in hoeverre ik in mijn eigen mini-bubble, of zoals Steve Job het noemde 'Reality Distortion Field' zit en er wat aan doen.

Obama Brain Bakery

Obama vertelde ook dat een van de belangrijkste skills van een leider is dat hij verhalen weet te vertellen. Verhalen over de geschiedenis van een organisatie en hoe die naar de toekomst leiden. Verhalen over kansen en doorzetten. Toen de interviewer hem vroeg hoe het toch komt dat Obama altijd zo echt over komt en wat zijn tip daarvoor was, antwoordde Obama: You have to believe it. Neem de tijd en ga echt na bij jezelf wat je wilt zeggen en of je het meent. Hij gaf aan dat zijn meest memorabele speeches door hemzelf geschreven waren.

Na nog veel meer wijze lessen die Obama ons vertelde was het event afgelopen en ging ik vol inspiratie naar huis. Om 2.00 uur sliep ik nog niet. In de komende blogs en events en bij de Train de Trainer trajecten zal ik nog veel meer delen van wat ik geleerd heb. Delen is immers het nieuwe Hebben.

FORWARD THINKING LEADERSHIP EVENT MET OBAMA

Plaats reactie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Vul hieronder je gegevens in om je op te geven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks

Bedankt voor je aanvraag!
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

GRATIS PDF DOWNLOADEN

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Verstuur'.
Je ontvangt een download link in je mailbox. Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je ook een mailtje met een link om je aanmelding te bevestigen.
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

BESTELLEN

Wilt je boeken bestellen? Vul dan hieronder je gegevens in en klik op "verstuur".
Bedankt voor je bestelling! Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je daar een mailtje voor met een link om je aanmelding te bevestigen.

(Voor deze bestelling ontvang je geen bevestiging per e-mail)
Publicaties:
  • Omgaan met Draken
  • Alles is niets
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Naam organisatie:
Straat:
Postcode/plaats:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
Factuurwijze:
  • Per e-mail
  • Per post
VERSTUUR