HOE JE JE DEELNEMERS IN SLAAP SUST

 • Jan-Peter Hoogstrate   |    23 Maart 2018

Kolbs levenswerk verprutst

Trainingen waarbij “we vanmiddag goed gaan oefenen” of waar “we na de lunch lekker interactief bezig gaan”, waar je de hele ochtend naar een presenterende trainer zit te luisteren, ik kom ze nog zo vaak tegen. En ze zijn zo ineffectief!

Ik heb het er ook met mijn klanten over. Of ze hebben vroeger zelf van zulke trainingen georganiseerd, of zien dat externe bureau’s nog steeds die trainingen geven met de klassieke tweedeling: in de ochtend theorie, in de middag casuïstiek of rollenspellen. Zelfs mijn klanten hebben door dat dit echt niet meer kan en klagen er wel eens over.

 
 
 

Leercyclus van Kolb

Ik begon me af te vragen hoe dat nou kan. Er is tenslotte wetenschappelijk aangetoond hoe dom deze tweedeling is. De psycholoog en pedagoog David Kolb (1939) heeft veel onderzoek gedaan naar het verband tussen leren en gedragsverandering. Hij ontdekte dat als de deelnemer vier fasen of stappen doorloopt, de kans bijzonder groot is dat het aangeleerde gedrag zal beklijven en de deelnemer dit in de praktijk zal toepassen.

Deze fasen, ook wel de leercyclus van Kolb genoemd, zijn:

 • Doen – ik doe datgene wat me geleerd is of datgene wat ik altijd al doe, ik oefen of ik pas iets in de praktijk toe
 • Reflecteren – ik analyseer wat ik bij Doen gedaan heb, wat heb ik goed en fout gedaan, wat was het effect ervan
 • Theorie – op basis van de Reflectie voegen we nieuwe theorie toe, een nieuw idee of model, een nieuw stappenplan, een nieuwe manier van werken of handelen
 • Experimenteren – ik ga voorzichtig proberen de nieuwe Theorie toe te passen in een oefensituatie


Het mooie van de leercyclus is dat je op elk moment kunt instappen, er is geen begin of einde.

De theorie leert ons dat hoe vaker een deelnemer de cyclus doorloopt, hoe beter de stof zal blijven hangen en hoe groter de kans op blijvende gedragsverandering. Afwisseling en korte en langere cycli maken meer impact. De dagindeling zoals ik vaak tegenkom is én onvolledig (ochtend is theorie, middag is experimenteren en reflecteren), én traag én beslaat maar één (onvolledige) cyclus. Enorm ineffectief dus!

 
 
 

Stoppen!

Ik kom veel trainers tegen in de markt met oprecht de beste bedoelingen. Maar trainers die, met al die beste bedoelingen, het levenswerk van Kolb soms volledig verprutsen. Laten we daarmee stoppen.

Als wij als trainers dit dan al decennia lang weten, waarom doen zo veel trainers dit dan toch nog? Ik kom tot de volgende mogelijke redenen:

 • Gebrek aan kennis: we zien dat heel veel trainers eerst een expert waren op een vakgebied. Daar waren ze zo goed in, dat men ze tot trainer heeft bestempeld. Zonder enige vakkennis van het vak trainer (maar met een enorm groot hart en bergen enthousiasme) gaan ze trainingen maken en geven. Met de oprecht beste wil van de wereld dragen ze toch bij aan slecht opgezette trainingen.
 • Gewoonte: trainers zijn net mensen (?) en dus ook gewoontedieren. Zelfs als je diep van binnen weet dat iets niet goed of slim is, zijn wij geneigd dat stemmetje weg te drukken, omdat we dit nu eenmaal gewend zijn. Ironisch, beseffend dat wij trainers toch de hele dag bezig zijn met gedragsverandering.
 • Gemak: een training ontwerpen waarbij je al je theorie achter elkaar, op dezelfde manier overbrengt en daarna (lekker overzichtelijk) met iedereen gaat oefenen is natuurlijk veel eenvoudiger dan een programma waarbij de leerfasen van Kolb elkaar in hoog tempo afwisselen.
 • Kosten acteur: voor die trainers die met trainingsacteurs werken kan een afweging zijn om, om de kosten van de acteur te drukken, het oefenen op één dagdeel te doen, zodat je de acteur maar één keer hoeft in te huren.
 
 
 

Redenen om spannende trainingen te ontwerpen

Van best wel dom tot best wel logisch, wat je reden ook is: kap er mee. Trainingen en trajecten die echt impact maken staan vol van de afwisseling en spanning. Er zijn redenen te over om spannende trainingen te ontwerpen:
Verveelde mensen leren niet. Mensen onthouden maar weinig van iets dat ze verteld wordt. We hebben herhaling nodig om iets te onthouden en nieuw gedrag eigen te maken. We kunnen ons niet langer dan een minuut of 15 echt goed concentreren. Millenials leven voor spanning en belevenissen.

 

 
 
 

Doen!

Wissel de fasen van Kolb in heel hoog tempo en volledig door elkaar heen af, zodat deelnemers juist níet precies weten wat ze te wachten staat qua opbouw. De mensen blijven geboeid, de hersenen blijven open, de impact die je maakt is vele malen groter (je klanten zijn dus blijer) en Kolb … Kolb zal zich ook verheugd in zijn knuistjes knijpen.

Ik ben zo gelukkig dat ik bij veel bedrijven langskom om trajecten te ontwerpen die impact maken op de prestaties van het bedrijf of de afdeling.

 

HOE JE JE DEELNEMERS IN SLAAP SUST

Plaats reactie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Vul hieronder je gegevens in om je op te geven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks

Bedankt voor je aanvraag!
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

GRATIS PDF DOWNLOADEN

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Verstuur'.
Je ontvangt een download link in je mailbox. Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je ook een mailtje met een link om je aanmelding te bevestigen.
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

BESTELLEN

Wilt je boeken bestellen? Vul dan hieronder je gegevens in en klik op "verstuur".
Bedankt voor je bestelling! Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je daar een mailtje voor met een link om je aanmelding te bevestigen.

(Voor deze bestelling ontvang je geen bevestiging per e-mail)
Publicaties:
 • Omgaan met Draken
 • Alles is niets
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Naam organisatie:
Straat:
Postcode/plaats:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
Factuurwijze:
 • Per e-mail
 • Per post
VERSTUUR