IT'S NOT COOL TO NOT KNOW WHAT YOU'RE TALKING ABOUT.

  • Jeanne Bakker   |    23 Mei 2016

Zondag precies een week geleden hield president Obama van de Verenigde Staten een toespraak bij de afstudeerplechtigheid van Rutgers University in New Jersey. Het was op zo'n universiteit natuurlijk geen verrassing dat hij het belang benadrukte van feiten, bewijzen, onderzoek en wetenschap.

Vervolgens zei hij: 'It's not cool to not know what you're talking about.?' Wat een heerlijke uitspraak! (En een duidelijke referentie naar het huidige politieke debat in de USA.) Applaus volgde.

Ik moest denken aan deze krachtige woorden toen ik binnenstapte bij de ATD. Het congres van de internationale Association for Talent Development. Ruim 10.000 HRD-ers, Opleidingskundigen en Trainers zijn hier bijeen om kennis uit te wisselen.

In mijn eerste lezing werden een aantal beweringen die door mijn vakbroeders worden uitgedragen als waarheid kritisch onder de loep genomen. Volgers van mijn blogs weten dat dit koren op mijn molen is. (Hier ontkracht ik de leerstijlen van Kolb; hier pak ik het het fabeltje over een dominante linker of rechter hersenhelft aan; hier wind ik me op over 70-20-10.)

 

ATD Denver 2016 big.

De eerste lezing die ik bijwoonde werd gegeven door de vooraanstaande neurowetenschapper, Paul Zak. Hij begon met een quiz waarbij alle aanwezigen moesten bepalen of een bepaalde populaire bewering waar was (lees: wetenschappelijk aangetoond), of niet.

Alle beweringen waren False. Conclusie van de spreker: er is veel te veel geloof in 'Neuro-Bunk'?.

Deze verwarring tussen echte neurowetenschap en neuro-bunk is erg problematisch. Door deze verwarring passen trainers en organisaties maatregelen toe die nutteloos zijn of zelfs schadelijk.

De beide sprekers wonden zich er zichtbaar over op en waarschuwden zelfs dat een aantal collega sprekers op de ATD waarschijnlijk een aantal van de Neuro-Bunk theorieën zouden laten doorgaan voor wetenschappelijk onderbouwd.

Denver2016 badge

Eén van de conclusies in het gesprek na afloop van de sessie was: Het zou een misschien goed idee zijn om de uitspraak van Obama in op elke flipover, powerpoint of prezi van elke training op te nemen: 'It's not cool to not know what you're talking about?

Zinnig?

Jeanne Bakker

IT'S NOT COOL TO NOT KNOW WHAT YOU'RE TALKING ABOUT.

Plaats reactie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Vul hieronder je gegevens in om je op te geven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks

Bedankt voor je aanvraag!
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

GRATIS PDF DOWNLOADEN

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Verstuur'.
Je ontvangt een download link in je mailbox. Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je ook een mailtje met een link om je aanmelding te bevestigen.
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

BESTELLEN

Wilt je boeken bestellen? Vul dan hieronder je gegevens in en klik op "verstuur".
Bedankt voor je bestelling! Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je daar een mailtje voor met een link om je aanmelding te bevestigen.

(Voor deze bestelling ontvang je geen bevestiging per e-mail)
Publicaties:
  • Omgaan met Draken
  • Alles is niets
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Naam organisatie:
Straat:
Postcode/plaats:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
Factuurwijze:
  • Per e-mail
  • Per post
VERSTUUR