KEN BLANCHARD – EEN LEVENDE LEGENDE

  • Jeanne Bakker   |    21 Mei 2018

SITUATIONEEL LEIDERSCHAP

Zowel in 2016 als dit jaar had ik het geluk om Ken Blanchard in levenden lijve mee te mogen maken op de ATD (Association for Talent Development). Dit jaar kwamen er maar liefst 13.000 HRD-ers en L&D professionals uit 92 naar San Diego voor de 4 dagen durende conferentie. Ken Blanchards zaal zat bomvol.

Ken Blanchard (6 mei 1939) hoeft natuurlijk geen introductie maar voor degene die onder een steen hebben geleefd of nieuw zijn in de wereld van L&D, heb ik hier een korte bio van de man. Als je ooit van Situationeel Leiderschap hebt gehoord, dan ken je Ken Blanchard. Hij ontwikkelde het bekendste leiderschapsmodel in de jaren 60 samen met Paul Hersey.  Daarnaast schreef hij meer dan 65 boeken over Leiderschap, waarvan de ‘One-Minute manager’ de bekendste is. Dit boek ging meer dan 13 miljoen keer over de toonbank en betekende voor velen een ommekeer in het denken over leiding geven. Maar ook zijn boek ‘Raving Fans’ was een wereldhit. Ken Blanchard is tot op de dag van vandaag CSO (Chief Spiritual Officer) van zijn ondernemingen en hij stuurt elke ochtend een inspirerende boodschap aan iedereen in zijn bedrijven. Want Ken Blanchard is een man die zijn boodschap ook echt naleeft. 

 
 
 

DONALD KIRKPATRICK

Massa’s trainers evalueren op deze manier hun trainingen. Terwijl we weten dat je veel slimmer kunt evalueren. In 1959 publiceerde Donald Kirkpatrick een serie artikelen in de US Training and Development Journal waarin hij -aanvankelijk los van elkaar- vier niveau’s van trainingsevaluatie betoogde. Het model van Kirkpatrick ziet er als volgt uit:

Niveau 1: Reactie
Wat vind de deelnemer van de training?
Niveau 2: Kennis/vaardigheden
Wat heeft de deelnemer geleerd?
Niveau 3: Gedrag 
Laat de deelnemer in de praktijk ander gedrag zien?
Niveau 4: Resultaat
Welke resultaat levert dat andere gedrag op? 

BRAIN BAKERY

Het behoeft geen betoog dat niveau 1 het makkelijkste niveau is om te evalueren. Geef je deelnemers een vragenlijst, zorg voor een warme kroket en een aardige trainer en je hebt een 8. Niveau 2 meet je bijvoorbeeld door deelnemers iets te laten demonstreren of een test af te nemen. Niveau 3 wordt in het algemeen geëvalueerd door middel van observatie (van de leidinggevende). 

Bij Brain Bakery evalueren we altijd op niveau 4. Wij leren namelijk niet om het leren, wij leren om impact te maken. Dus als wij met een klant in gesprek zijn en we gaan uiteindelijk over tot intake en design van een traject, beginnen wij in deze fase te denken vanuit niveau 4: welke impact willen en kunnen we maken? Wat wil de klant? Wat is er te meten? Wat is er realistisch? Vanuit deze gedachte werken we ‘naar beneden’, via gedrag naar kennis en vaardigheden. Zo zorgen we ervoor dat de hele opzet van een traject in het teken staat van het maken van impact voor onze klanten.

KenBlanchard
 
 
 

BRILJANTE QUOTE

Ken vertelt de je belangrijkste klanten, je eigen medewerkers zijn. Zij komen vóór je klanten. Want als jij als leider je medewerkers blij maakt, dan maken zij je klanten blij… die op hun beurt weer de aandeelhouders blij maken. Hij vertelt dat het opbouwen van goede relaties met mensen de belangrijkste eigenschap is van een goede leider. Als metafoor kiest hij een bankrekening. Om er soms iets af te kunnen halen, moet je eerst storten. Klinkt logisch en zei Covey dit niet ook al? Maar dan laat Ken Blanchard weer zien waarom ik elk jaar zijn lezing opzoek. Hij trekt de metafoor door en komt met een briljante quote.
‘Giving one of your employees feedback, how constructive it may be, is withdrawing from the bank. If you don’t put anything in and then give feedback; you better have a gun and a mask.’

KEN BLANCHARD – EEN LEVENDE LEGENDE

Plaats reactie

Reacties

  • Sanne 23-05-2018 10:45 (18 months geleden)

    Leuk om te lezen Jeanne, en mooie quote. Ook heel herkenbaar in een organisatie waarin iedereen vind dat zijn feedback als een cadeautje moet worden gezien (en natuurlijk waar en accuraat is). ;-)).

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Vul hieronder je gegevens in om je op te geven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks

Bedankt voor je aanvraag!
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

GRATIS PDF DOWNLOADEN

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Verstuur'.
Je ontvangt een download link in je mailbox. Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je ook een mailtje met een link om je aanmelding te bevestigen.
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

BESTELLEN

Wilt je boeken bestellen? Vul dan hieronder je gegevens in en klik op "verstuur".
Bedankt voor je bestelling! Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je daar een mailtje voor met een link om je aanmelding te bevestigen.

(Voor deze bestelling ontvang je geen bevestiging per e-mail)
Publicaties:
  • Omgaan met Draken
  • Alles is niets
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Naam organisatie:
Straat:
Postcode/plaats:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
Factuurwijze:
  • Per e-mail
  • Per post
VERSTUUR