NIET LULLIG BEDOELD: DE TWIJFELACHTIGE MYERS - BRIGGS - TEST

  • Jeanne Bakker   |    23 Mei 2016
MYERS - BRIGGS

De Myers - Briggs persoonlijkheidstest wordt gebruikt door bedrijven over de hele wereld, maar de tool is lang niet zo nuttig als de populariteit je doet geloven.

Ik werd een tijd geleden door een van mijn klanten uitgedaagd over een aantal psychologische vragenlijsten en tests. Welke zijn er nou waardevol en welke niet?

Ze wilde met name iets horen over de Myers - Briggs test. De Myers - Briggs test geldt niet als wetenschappelijk en ze wordt grotendeels genegeerd door de psychologie. Ik tweette dit feit, denkend dat een paar mensen wel voor bijval zouden zorgen of juist af-val. Ik was niet voorbereid op de hoeveelheid antwoorden die ik kreeg. 

WAT VIEL MIJ OP?

Deze dingen vielen mij op:

1. De Myers - Briggs Type Indicator ( MBTI ) wordt gebruikt door talloze organisaties, behalve door de psychologie. Best veelzeggend.

2. Veel mensen die MBTI hebben ondergaan op hun werk, hebben er niet echt veel positieve dingen over te zeggen. Behalve dat het best mooi was om anderen eens in een ander licht te zien. En bijna iedereen had moeite met het onthouden of ze IMPT of ENTP zijn of hoe zat het nou ook al weer?

3. Voor sommige organisaties is het gebruik van de MBTI schijnbaar doorgeslagen tot full-blown ideologie. Ook blijkt het te worden ingezet als selectiemiddel. ('Wij nemen op die functie alleen ENFP's aan.') (!)

Dus hoe kan iets dat blijkbaar gespeend is van enige wetenschappelijke geloofwaardigheid, uitgroeien tot zo'n populaire en geaccepteerde tool?

 

JUNG

De MBTI werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, ontwikkeld door Myers en Briggs (dat lijkt me duidelijk), moeder en dochter en allebei huisvrouw. Ze hadden een grote fascinatie voor het werk van Carl Jung. Ze ontwikkelden de MBTI gebaseerd op Jungs theorieën, met de bedoeling om een nuttige test te maken om vrouwen te helpen banen te krijgen die het beste zouden aansluiten bij hun persoonlijkheid.

Dat is natuurlijk een mooi streven.

Het is echter al genoeg om sommige mensen rillingen te bezorgen. Myers en Briggs waren namelijk niet opgeleid als wetenschapper. Nu hoef je natuurlijk niet wetenschappelijk gekwalificeerd te zijn om een waardevolle bijdrage aan de wetenschap te leveren. Echter, ook het afleiden van alle informatie uit een enkele bron is 'not done' in de wetenschap.  Zelfs niet wanneer dit het werk van Jung betreft. Zijn theorieën zijn zeer invloedrijk en verreikend maar grotendeels niet wetenschappelijk getoetst en onderhevig aan tal van kritieken. Het debat rond de geldigheid van Jungs theorieën is zeker niet iets wat ik zou kunnen  oplossen in een blog.

OMSTREDEN

Het probleem is, hoe meer je kijkt naar de specifieke kenmerken van de MBTI , hoe vreemder het wijdverbreide gebruik lijkt te zijn. Er staan uitgebreide kritieken online , maar de meest opvallende tekortkoming is dat de MBTI uitsluitend op binaire keuzes is gebaseerd.

Neem bijvoorbeeld de categorie extravert versus introvert. Je bent of het een of het ander; er is geen middenweg. Geen normaal mens is ofwel 100% extravert of 100 % introvert.
Mensen zeggen heel vaak iets als "Eh, ik denk dat ik niet alleen een T of een F ben. Kan ik niet ergens in het midden zitten? " En mijn collega trainers zullen geduldig uitleggen dat je een of het ander moet zijn. Dit is het meest omstreden aspect . En toch verklaren ze met volle autoriteit die "Nee , je bent ofwel een denker of een voeler."

Briggs
PERSOONLIJKHEID

MBTI geeft een belachelijk beperkte en vereenvoudigde weergave van de menselijke persoonlijkheid. Persoonlijkheid is een zeer complex en lastig begrip om te duiden en te bestuderen en er zijn veel persoonlijkheidstests die (tot nu toe) stand lijken te houden onder wetenschappelijk onderzoek. MBTI hoort daar overduidelijk niet bij.

Maar wat maakt dat voor een fijne teambuilding uit? Mensen profiteren vaak van dingen met een beperkte wetenschappelijke basis. Ja, de MBTI is onschadelijk en potentieel nuttig als je je bewust bent van de beperkingen. MBTI wordt voornamelijk gebruikt door HR-afdelingen, trainers, coaches en dergelijke, die vaak zich vaak niet bewust zijn van de beperkingen.

WELK DIER BEN JIJ?

Reacties op een oproep van mij over MBTI logen er niet om. Hier twee van de verhalen:

'Op het HBO waar ik zat, begon een docent het leerjaar met een MBTI test. Een les later werd ons gevraagd om te schrijven over "wat ik over mezelf geleerd" door het doen van de test. Ik schreef een heel reflectieverslag over hoe onwetenschappelijk de test was en hoe ik niets had geleerd.

Die docent heeft me een week later uit haar lessen geschrapt omdat ik zogenaamd te laat zou zijn gekomen en niet had opgelet. Het was alsof ik haar had aangevallen op haar religie.'

'Ik ging op sollicitatie gesprek voor een nieuwe baan en na het eerste sollicitatiegesprek, ontving ik een email van mijn recruiter dat de tweede fase ronde zou bestaan uit een reeks tests. Ze wilden informatie over mijn numeriek redenatie vermogen, mijn taalvaardigheid en mijn persoonlijkheid. Voor die laatste test gebruikten ze MBTI. 

Het ging om een best hoge functie en omdat ik er mijn zinnen op had gezet, heb ik nog even getwijfeld, maar later heb ik afgebeld. Ik ga mijn werktoekomst toch niet laten afhangen van een test die een vergelijkbare voorspelbaarheid geeft als een testje op facebook: Welk dier ben jij???'

BETROUWBAAR

Ik kan natuurlijk niet controleren of de bovenstaande verhalen waar zijn en ik weet dat anekdotisch niet al te serieus moet worden genomen, maar dit is slechts een kleine greep uit de reacties die ik kreeg via een tweet en mijn Brain Snacks.

Er zijn vele mogelijke redenen waarom MBTI zo is verankerd op de werkplaats en zo enthousiast wordt gepromoot . Het kan zijn dat omdat iedereen het gebruikt, mensen concluderen dat het wel betrouwbaar moet zijn, en dus bestendigt het succes zichzelf. Er gaat ten slotte ongeveer 20 miljoen euro om in de MBTI per jaar, dan zal het toch wel waardevol zijn. Ook speelt volgens mij een rol dat elk persoonlijkheidstype dat je krijgt toegewezen positief is. Er is geen combinatie van de antwoorden in MBTI die als uitkomst heeft 'jij bent een klootzak'.

VEREENVOUDIGEN

Ik vermoed dat onze hang naar geloven in ongefundeerde testjes meer te maken heeft met de menselijke neiging om te gaan voor de eenvoudigste oplossing. We zullen waarschijnlijk altijd gaan voor het nieuwste val-vijf-kilo-af-per-week dieet, de anti rimpel zalf die binnen een dag zichtbare resultaten geeft en de Simpelste witte tanden tandpasta.

Mensen zijn zeer complex , veranderlijk en onvoorspelbaar. Veel gebruikers van de MBTI menen dat een test mensen kan vereenvoudigen tot op het punt waarop mensen kunnen worden beheerd, gecontroleerd en gebruikt om ze zo efficiënt en productief mogelijk te maken. Het is geen wonder dat bedrijven zijn geinteresseerd om zoiets te omarmen; zou het ideale instrument zijn indien het tenminste KLOPTE.

WAARDELOOS

Zijn al die tests en vragenlijsten dan waardeloos? Nee, dat gaat me te ver. Alleen is het belangrijk goed te checken welke oorsprong een test of vragenlijst heeft. Is er empirisch onderzoek naar gedaan?

In mijn ogen is de persoonlijkheid van een mens veel geavanceerder dan een eenvoudige ja / nee -test kan ooit hopen te duiden.

Ik ben benieuwd naar je mening!

Jeanne

NIET LULLIG BEDOELD: DE TWIJFELACHTIGE MYERS - BRIGGS - TEST

Plaats reactie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Vul hieronder je gegevens in om je op te geven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks

Bedankt voor je aanvraag!
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

GRATIS PDF DOWNLOADEN

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Verstuur'.
Je ontvangt een download link in je mailbox. Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je ook een mailtje met een link om je aanmelding te bevestigen.
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

BESTELLEN

Wilt je boeken bestellen? Vul dan hieronder je gegevens in en klik op "verstuur".
Bedankt voor je bestelling! Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je daar een mailtje voor met een link om je aanmelding te bevestigen.

(Voor deze bestelling ontvang je geen bevestiging per e-mail)
Publicaties:
  • Omgaan met Draken
  • Alles is niets
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Naam organisatie:
Straat:
Postcode/plaats:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
Factuurwijze:
  • Per e-mail
  • Per post
VERSTUUR