ONBOARDING - JE KUNT HET MAAR BETER GOED DOEN

  • Jeanne Bakker   |    17 September 2018

Elke organisatie heeft een goede onboarding van haar nieuwe collega's nodig. De economie groeit en de werkeloosheid daalt. Waar wacht je nog op?

 

Inwerken vs onboarding

Veel van onze klanten vragen wat het verschil is tussen een inwerktraject en een onboarding. Het is best simpel. Een inwerktraject is onderdeel van de totale onboarding van een nieuwe collega.
De onboarding zelf begint al met hoe nieuwe kandidaten worden benaderd voor voor een nieuwe functie. Kom je daar nog met een formele, ouderwetse functieomschrijving, dan zegt dat veel over je organisatie en het creëert daarmee een beeld voor je potentiële nieuwe collega.

 

Is het een hype, dat rare onboarding?!

Nee, hoor. Omdat we vroeger gewoon recruitment deden, dan een welkomst bloemetje op hun eerste dag en vervolgens een inwerktraject, hadden we simpelweg geen woord voor de totale beleving van een nieuwe collega die bij jouw organisatie gaat werken. Want dat is wat het is: alles dat jouw medewerker beleeft en ervaart over je organisatie vanaf de eerste vacature die ze zien tot ze ingewerkt en wel aan de slag zijn. Alle stapjes die meetellen staan in een handige checklist, zodat je overal aan denkt. 
Het is ook al geen hype omdat die eerste maanden voor een nieuwe collega bepalend zijn in hoeverre zij zich inzetten en ook hoe lang zij blijven. Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat het zaadje voor echte Employee Engagement in de eerste maanden van iemands dienstverband wordt geplant. Dus die ideale betrokken medewerker kun je maar beter vanaf het begin hebben dan later een minder gemotiveerde medewerker proberen te veranderen.

 

Welke doelen heb je met het Onboarding traject?

onboarding onbaording onboarding2

Connection

Door kennis te delen over de organisatie, zal de medewerker zich verbonden gaan voelen met het bedrijf waar hij of zij in dienst treedt. Nu is alleen kennis delen niet voldoende. Het gaat vooral om het overbrengen van de cultuur van je organisatie. Dat zit em niet alleen in cognitieve kennis of het weten van de missie en de visie. Dat zit em veel meer in het ervaren van hoe die visie en missie tot leven komen.


Cultuur

Alle elementen van het onboarding-programma moeten de cultuur van de organisatie ademen. De standaard zaken die belangrijk worden gevonden, maar ook de cultuur die heerst onder de medewerkers, de bedrijfsuitjes en de lunch. Ook dit is iets waar kennis mee moet worden gemaakt.

Compliance

Veel organisaties dienen zich aan specifieke wetten en regelgeving te houden. Het is van belang dat de nieuwe collega dit snel weet en vooral ook de valkuilen waar hij of zij mee te maken krijgt. En er is meer.  Ook de principes, normen en waarden van belang. Hoe gaan collega’s onderling met elkaar om en hoe gaan ze om met klanten en leveranciers? Vaak is storytelling hier een geweldig effectief en inspirerend middel voor.

Community

Het belangrijkste binnen elke organisatie zijn de mensen. Laat de nieuwe medewerker daarom kennis maken met de collega’s. Een rondje op dag 1 langs alle afdelingen en dan een handje geven kan echt niet meer. De nieuwe collega voelt zich dan enorm opgelaten en kan toch maar een naam of drie onthouden. Daar zijn veel leukere en handiger methodes voor. En vergeet vooral niet aan de zittende crew te vertellen waarom jullie voor juist deze nieuwe collega hebben gekozen.

Wat doet Brain Bakery in Onboarding? 

Naast al onze checklists waarmee we onze klanten helpen om een zo gaaf mogelijke onboarding neer te zetten die helemaal bij de cultuur van het bedrijf past, zijn we vooral goed in het ontwerpen en geven van het leertraject binnen de onboarding. We weten uit ervaring dat mensen langer bij hun werkgever blijven als ze snel succes ervaren. En dat leidinggevenden veel meer tijd hebben voor echte begeleiding als het inwerken succesvol gebeurt.
Wij maken een mix van zelfsturend leren, online (zowel social als e-learning), action learning en leren in een groep. Ons doel is altijd te zorgen dat de organisatie een medewerker heeft die snel productief en effectief is én tegelijkertijd te zorgen dat de nieuwe collega een heel inspirerend en gaaf traject heeft.


Meer weten?

We ontwierpen een aantal onboarding trajecten en bij twee ervan zijn de deelnemers in hun eerste maand al even effectief als hun collega's die er al jaren werken. 
Interesse om eens te sparren over wat er voor jouw organisatie mogelijk is?
Bel ons op 075-4000071 of stuur ons een mailtje via hallo@brainbakery.nl 

ONBOARDING - JE KUNT HET MAAR BETER GOED DOEN

Plaats reactie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Vul hieronder je gegevens in om je op te geven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks

Bedankt voor je aanvraag!
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

GRATIS PDF DOWNLOADEN

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Verstuur'.
Je ontvangt een download link in je mailbox. Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je ook een mailtje met een link om je aanmelding te bevestigen.
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

BESTELLEN

Wilt je boeken bestellen? Vul dan hieronder je gegevens in en klik op "verstuur".
Bedankt voor je bestelling! Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je daar een mailtje voor met een link om je aanmelding te bevestigen.

(Voor deze bestelling ontvang je geen bevestiging per e-mail)
Publicaties:
  • Omgaan met Draken
  • Alles is niets
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Naam organisatie:
Straat:
Postcode/plaats:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
Factuurwijze:
  • Per e-mail
  • Per post
VERSTUUR