ONDERWIJS - DE BROODNODIGE REVOLUTIE

  • Jeanne Bakker   |    03 Januari 2017

In ons dagelijks leven houden mijn team en ik ons bezig met veranderingen. Een opdrachtgever wil zijn mensen meekrijgen in een verandering en als dat niet lukt; dan komen wij eraan. We kijken en luisteren mee en ontwerpen samen een gaaf traject dat uitdagend, opwindend en leuk is. Gezamenlijk zoeken we de verandering op. Als ik zie welke mooie resultaten we behalen en hoeveel energie de mensen van onze ideeën en events krijgen dan ben ik zo blij.

Steeds vaker gaat het aan tafel bij bedrijven en organisaties over hoe snel de veranderingen elkaar opvolgen en hoe organisaties regelmatig worstelen met die toegenomen snelheid; met de disruptors die in hun branche ineens de dienst uitmaken.

Niets kan mij dan ook kwader maken als ik moet vast stellen dat ons onderwijs systeem zo weinig mee verandert met de tijd. Je zou verwachten dat het onderwijs voorop loopt om de werkers van morgen zo goed mogelijk voor te bereiden op een werkend leven vol veranderingen. Maar niets is minder waar; het onderwijs lijkt wel de minst veranderende sector!

 

 
 
 

RADICALE HERVORMING ONDERWIJS

Een radicale onderwijs hervorming is dringend nodig. We weten namelijk niet wat voor banen er in onze snel veranderende wereld in de toekomst zullen zijn. We weten zelfs niet goed aan welke competenties we dan behoefte hebben. En als ik dan naar de rapporten van mijn neefjes kijk, dan zitten daar nog steeds dezelfde vakken in als ik 30 jaar geleden op school kreeg. Terwijl de wereld totaal veranderd is.
Nog immer wordt het oude systeem van vakken van 1 uur gevolgd waarna een dwingend belletje de kinderen vertelt dat ze nu ineens naar het volgende vak moeten. Dit systeem, de bel, het zijn uitvindingen van tijdens de industrialisatie in de 19e eeuw!

TIENERS VAN NU

Een tiener van nu is zo wezenlijk anders dan een tiener van vroeger. Hij heeft veel meer toegang tot informatie, is veel technologischer bekwaam en is bovendien veel vroeger rijp. De gemiddelde tiener heeft zichzelf minimaal één vaardigheid aangeleerd door het zelf op het internet te zoeken. De zoon van een vriendin leerde zichzelf, bijvoorbeeld, moeilijke moves op een skateboard. Hoe? Door eindeloos op Youtube te bekijken hoe zijn leeftijdgenoten het deden. Dat ervaart hij niet eens als leren.

Tieners van nu

En dan te bedenken veel kinderen het middelbaar onderwijs niet eens verlaten met een startbewijs. Gemiddeld ruim 25.000 kinderen per jaar (!) vallen buiten de boot.

 
 
 

ANTIEK 19E-EEUWS SCHOOLSYSTEEM

Class 1939

Alle inspanningen bedrijven als het mijne vandaag de dag ondernemen in organisaties om mensen over afdelingen heen te laten kijken, samen te laten werken, out of the box te laten denken (of zelfs there-is-no-box uit te proberen), worden voor de volgende generaties vast teniet gedaan door onze jeugd te onderwerpen aan het antieke 19e-eeuwse schoolsysteem.

In een wereld waar feiten een commodity zijn - omdat iedereen alles binnen een paar minuten op kan zoeken- moet er meer aandacht komen voor andere onderwerpen: hoe we in netwerken samen kunnen werken, hoe we als mens leren en veranderen, voor hoe we wendbaar kunnen zijn. Waarom is er geen vak ‘Mental Agility’ op school? En waar is de belangrijkste taal van de toekomst (coderen)?!

De kinderen van nu zullen waarschijnlijk wel 7 tot 10 verschillende soorten werkzaamheden gaan uitvoeren waarvan we er 5 of 6 nu nog niet eens kennen. Hoe kunnen we ze daar goed op voorbereiden?

Van het ministerie zal het volgens mij niet komen, daar beweegt het al jaren te traag. Mijn hoop is dat de ouders van nu ophouden te pikken dat hun kids verpest worden en dat de jonge docenten ongehoorzaam gaan zijn. Kom in verzet!
Gelukkig leer ik steeds meer docenten kennen die – bewust of onbewust - bijdragen aan de bottom-up revolutie van het onderwijs en zie ik steeds meer initiatieven die genoeg hebben van het gestagneerde en antieke onderwijs. Let’s go!

 
 
 

JE MAG GEEN DIPLOMA HEBBEN

Er zijn nog meer positieve signalen: toen we de Talent Developers van Google spraken in Orlando vorig jaar, wisten zij ons te melden dat ze bij het samenstellen van innovatie teams een quotum hebben van hoeveel deelnemers géén - ja dat lees je goed - géén middelbare school diploma mochten hebben.
Hun reden? Als je een diploma hebt gehaald dan heb je aangetoond goed binnen de lijntjes te kunnen kleuren. Als je het niet hebt gehaald, en je bent wel degelijk slim, dan bereik je resultaten waarschijnlijk via een heel andere weg. Door te zorgen voor tems met een goede mix, ziet Google haar innovaties versnellen. Bij sommige teams loopt het quotum voor mensen zonder diploma op tot 26%.

FUN

Dit is ook een oplossing; ben je te creatief, gevoelig of wild voor het schoolsysteem, dan nemen we je aan zonder diploma. Maar toch pleit ik voor een betere oplossing: een nieuw schoolsysteem. Eén dat recht doet aan de eisen van nu en dat aantoont dat leren vet cool en ook nog eens leuk is.

Het is de visie van Brain Bakery dat leren leuk is en dat ons brein een cadeau is om maximaal van je leven te genieten. Wij gaan in 2017 op zoek naar hoe wij de onderwijs revolutie verder kunnen ondersteunen, zodat kids leren leuk vinden en goed zijn voorbereid op hun toekomst.

 
 
 

REAGEER!

Heb je tips, ideeën of kritiek, laat een bericht achter of mail ons!

 

Jeanne

Interessante link over dit onderwerp: https://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U

ONDERWIJS - DE BROODNODIGE REVOLUTIE

Plaats reactie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Vul hieronder je gegevens in om je op te geven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks

Bedankt voor je aanvraag!
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

GRATIS PDF DOWNLOADEN

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Verstuur'.
Je ontvangt een download link in je mailbox. Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je ook een mailtje met een link om je aanmelding te bevestigen.
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

BESTELLEN

Wilt je boeken bestellen? Vul dan hieronder je gegevens in en klik op "verstuur".
Bedankt voor je bestelling! Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je daar een mailtje voor met een link om je aanmelding te bevestigen.

(Voor deze bestelling ontvang je geen bevestiging per e-mail)
Publicaties:
  • Omgaan met Draken
  • Alles is niets
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Naam organisatie:
Straat:
Postcode/plaats:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
Factuurwijze:
  • Per e-mail
  • Per post
VERSTUUR