WAAROM JE GEEN GELD MOET VERSPILLEN AAN CEDEO

 • Jeanne Bakker   |    29 Mei 2015

Hoe weet je nou of je een goed trainingsbureau hebt of een slechte? CEDEO probeert daar middels certificering een antwoord op te geven. Maar klopt het antwoord wel? 

CEDEO schrijft zelf op haar site:
“Cedeo bestaat sinds 1980 en is een initiatief van HR-managers bij de grootste bedrijven en instellingen van Nederland, gesteund door het ministerie van Economische Zaken. Directe aanleiding voor de oprichting was het nijpende gebrek aan inzicht in de kwaliteit van het aanbod aan bedrijfsopleidingen. Daarvan zijn er dan ook tienduizenden, aangeboden door ruim 8.500 bedrijven. Op basis van klanttevredenheidsonderzoek onder gebruikers voorziet Cedeo in de behoefte aan inventarisatie en kwaliteitswaarborging bij de inkopers van opleidingen en andere HR-diensten.”

Dat klinkt natuurlijk heel goed. Ik ben er eens ingedoken in mijn tijd als Hoofd Opleidingen bij een groot uitzendbureau. Het eerste dat mij opviel, was dat ze mijn geen informatie konden toesturen of mailen die mij de voordelen zou illustreren van het werken met een door hen gecertificeerd bureau. Ik werd doodleuk naar de website doorverwezen. Daar ben ik gaan kijken, maar daar stond vooral informatie voor trainingsbureaus die een certificering willen. Dus heb ik weer gebeld. In plaats van de voordelen voor mij als klant, kreeg ik de omschrijving van wat zij doen om de kwaliteit te toetsen van een trainingsbureau.

 

Hou je vast.

 

TEVREDENHEID

Wat Cedeo doet, is 10 klanten ondervragen over hun tevredenheid over een trainingsbureau. Ik vroeg hoeveel klanten ze zouden ondervragen als een bureau bijvoorbeeld 75 klanten zou hebben. Ook dan ondervragen ze slechts 10 klanten.

KLANTEN

Ik vroeg hoe ze toetsen dat een trainingbureau al zijn klanten aanlevert, dus ook de ontevreden of weggelopen klanten, kreeg ik als antwoord: ‘Trainingsbureaus leveren zelf een lijst aan met hun klanten’.
Cedeo selecteert zelf 10 klanten uit een aangeleverde lijst.

 

Oké, dat klinkt niet echt waterdicht. Maar nu wordt het pas erg.

 

NORM

Als de 10 klanten het trainingsbureau gemiddeld een 8 geven, dan ontvang je de CEDEO accreditatie. Ik dacht even dat dit best een redelijke norm was, want iedereen weet dat iedere klant die niet vertrekt je een 7 of een 8 geeft. Dus dan is een 8 als norm nog wel oké. Maar nee hoor. Toen ik doorvroeg bleek de klant te moeten kiezen uit een 5 puntschaal: 1, 2, 3, 4 of 5.

KEER 2

Als een klant een trainingsbureau trouw blijft, zal hij nooit de 3 kiezen. Die zit in het midden. Dat zou een onvoldoende zijn. De 4 is het minimum dat de klant geeft. En CEDEO doet dat heel handig keer 2 en communiceert dan dat het om een 8 gaat.

DO THE MATH

Ik vroeg vervolgens of er wel eens een trainingsbureau mee deed met CEDEO en dan niet gecertificeerd werd. Onder de belofte dat ik geen namen zou noemen werd gezegd dat dit NOOIT gebeurde. Wel kwam het een enkele keer voor dat een certificering niet verlengd werd.

Wat zijn de kosten voor het schriftelijk laten interviewen van 10 klanten? Niet schrikken: 2.945,- euro. Op hun site staan meer dan 800 gecertificeerde bedrijven. Do the math. 

CEDEO is niet gericht op het overtuigen van potentiële klanten van jouw kunde of kwaliteit. CEDEO is gericht op het verdienen van geld. CEDEO is namelijk niet een stichting, maar een BV.

En CEDEO heeft -denk ik- nog een ander doel. Zo mogelijk nog minder fraai.

ZZP

Grote trainingsbureaus hebben last van de flexibele ZZP-ers die met lagere tarieven veel werk wegkapen van de traditionele bureaus. En er komen steeds meer ZZP-ers bij. Het aantal ZZP-ers dat zich trainer noemt is al groter dan 100.000 en groeit nog steeds.

De afgelopen jaren hebben de grote trainingsbureaus zich proberen te weren tegen ZZP-ers. Zeker in de crisis tijd bleek het voor veel bedrijven aantrekkelijker om met ZZP-ers te werken om zo de hoge overhead van grote bureaus te omzeilen.

HAALBAAR

Dus werd CEDEO opgericht en hebben ze als minimale eis dat een bureau 10 klanten heeft waar ze meerdere deelnemers heeft. Hoe haalbaar is dat voor de gemiddelde ZZP-er die meestal een paar eigen klanten heeft en verder traint via bevriende ZZP-ers en trainingsbureaus. Niet dus.

KORTOM

Advies voor trainingbureaus: geef je geld aan andere zaken uit.
Advies aan HR mensen die goede trainers zoeken: vraag referenties. Zoek de referent op (Linked In) en bel via het algemene bedrijfsnummer.

CEDEO, Really?!

Jeanne

WAAROM JE GEEN GELD MOET VERSPILLEN AAN CEDEO

Plaats reactie

Reacties

 • Jeanne Bakker BRAIN BAKERY 05-06-2015 11:10 (4 years geleden)

  Ha Hanneke,
  Je prikkelt me.. heb je meer info? Ik zal er zelf ook eens induiken, maar hoor graag van je.
  Jeanne Bakker BRAIN BAKERY

 • Hanneke 04-06-2015 8:26 (4 years geleden)

  Beste Jeanne, wellicht vind je het boeiend om de relatie tussen CEDEO en het CRKBO eens te onderzoeken .... Ik vermoed dat je ook hierover een boeiend en schokkend blog kunt schrijven.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Vul hieronder je gegevens in om je op te geven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks

Bedankt voor je aanvraag!
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

GRATIS PDF DOWNLOADEN

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Verstuur'.
Je ontvangt een download link in je mailbox. Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je ook een mailtje met een link om je aanmelding te bevestigen.
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

BESTELLEN

Wilt je boeken bestellen? Vul dan hieronder je gegevens in en klik op "verstuur".
Bedankt voor je bestelling! Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je daar een mailtje voor met een link om je aanmelding te bevestigen.

(Voor deze bestelling ontvang je geen bevestiging per e-mail)
Publicaties:
 • Omgaan met Draken
 • Alles is niets
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Naam organisatie:
Straat:
Postcode/plaats:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
Factuurwijze:
 • Per e-mail
 • Per post
VERSTUUR