WEG MET DE EVALUATIEFORMULIEREN! GA VOOR MEETBARE IMPACT

  • Jan-Peter Hoogstrate   |    20 Juni 2018

LEKKERE KROKET

“Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,4!” Je voelt de trots van het scherm afspatten. “De best gewaardeerde sales training van Nederland” Wat is het toch heerlijk als je trainingen door je deelnemers zo goed beoordeeld worden. En wat is het fijn als je dat tegen potentiele opdrachtgevers kunt zeggen. Er is alleen één probleem met deze evaluaties: over het succes van je training zeggen ze helemaal NIETS!

Bij Brain Bakery weten we al jaren dat een acht krijgen voor je training betekent “je was geen eikel” en “de kroket was lekker”. Het zegt niets over kennistoename, gedragsverandering of invloed op het resultaat. En toch zie je ze nog overal: de saaie evaluatieformulieren aan het einde van een training. Op papier of digitaal: altijd ‘mag’ de deelnemer aangeven hoe hij de training heeft ervaren, hoe de locatie en de trainer waren, of alles goed georganiseerd was en -in het beste geval- of hij van plan is het geleerde in de praktijk te brengen. Maar ga maar eens bij jezelf na: hoe vaak heb jij een training of trainer een 3 gegeven? Of een 5? Een zes dan? Nooit tot vrijwel nooit he? Omdat bijna elke training ook prima is. En bijna elke trainer is ook heel aardig en charmant. En jij bent beleefd. Dus geef je een acht. Die helemaal niets zegt.

 
 
 
Evaluties 1040x550
 
 
 

DONALD KIRKPATRICK

Massa’s trainers evalueren op deze manier hun trainingen. Terwijl we weten dat je veel slimmer kunt evalueren. In 1959 publiceerde Donald Kirkpatrick een serie artikelen in de US Training and Development Journal waarin hij -aanvankelijk los van elkaar- vier niveau’s van trainingsevaluatie betoogde. Het model van Kirkpatrick ziet er als volgt uit:

Niveau 1: Reactie
Wat vind de deelnemer van de training?
Niveau 2: Kennis/vaardigheden
Wat heeft de deelnemer geleerd?
Niveau 3: Gedrag 
Laat de deelnemer in de praktijk ander gedrag zien?
Niveau 4: Resultaat
Welke resultaat levert dat andere gedrag op? 

BRAIN BAKERY

Het behoeft geen betoog dat niveau 1 het makkelijkste niveau is om te evalueren. Geef je deelnemers een vragenlijst, zorg voor een warme kroket en een aardige trainer en je hebt een 8. Niveau 2 meet je bijvoorbeeld door deelnemers iets te laten demonstreren of een test af te nemen. Niveau 3 wordt in het algemeen geëvalueerd door middel van observatie (van de leidinggevende). 

Bij Brain Bakery evalueren we altijd op niveau 4. Wij leren namelijk niet om het leren, wij leren om impact te maken. Dus als wij met een klant in gesprek zijn en we gaan uiteindelijk over tot intake en design van een traject, beginnen wij in deze fase te denken vanuit niveau 4: welke impact willen en kunnen we maken? Wat wil de klant? Wat is er te meten? Wat is er realistisch? Vanuit deze gedachte werken we ‘naar beneden’, via gedrag naar kennis en vaardigheden. Zo zorgen we ervoor dat de hele opzet van een traject in het teken staat van het maken van impact voor onze klanten.

 
 
 

Evalueren wij dan helemaal niet op reactie? Ja zeker wel. Natuurlijk willen we weten of onze deelnemers blij zijn met ons, met de opzet, met de locatie en met de organisatie. En dat doen we digitaal, want dat staat moderner. De blijheid van onze deelnemers is echter minstens even belangrijk als de impact die de training maakt. 

Je zult ons dan ook nooit horen roepen dat onze trainingen met een 8 beoordeeld worden. Want dat wordt namelijk elke training, tenzij de trainer de plank volslagen mis slaat. 

WEG MET DE EVALUATIEFORMULIEREN! GA VOOR MEETBARE IMPACT

Plaats reactie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Vul hieronder je gegevens in om je op te geven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks

Bedankt voor je aanvraag!
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

GRATIS PDF DOWNLOADEN

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Verstuur'.
Je ontvangt een download link in je mailbox. Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je ook een mailtje met een link om je aanmelding te bevestigen.
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

BESTELLEN

Wilt je boeken bestellen? Vul dan hieronder je gegevens in en klik op "verstuur".
Bedankt voor je bestelling! Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je daar een mailtje voor met een link om je aanmelding te bevestigen.

(Voor deze bestelling ontvang je geen bevestiging per e-mail)
Publicaties:
  • Omgaan met Draken
  • Alles is niets
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Naam organisatie:
Straat:
Postcode/plaats:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
Factuurwijze:
  • Per e-mail
  • Per post
VERSTUUR