WTF?! HOE STEL JE DE GOEDE VRAGEN BIJ ONLINE LEREN?

  • Jan-Peter   |    28 Augustus 2017

In mijn gesprekken met ondernemers en directieleden gaat het vaak over hoe je Online Leren het meest effectief inzet. Het lijkt voor veel bedrijven de Holy Grale van deze tijd. Hoe kan ik die dure trainingen die zoveel tijd vergen vervangen door online leren? Een zeer terechte vraag.

Leren heeft altijd als doel de performance te verbeteren. En dat is dus ook het doel dat Online Leren nastreeft.

Wat ik vaak zie bij Online Leertrajecten is dat er veel tijd en geld in de content gestoken wordt. Mooie visuals, goede animaties en leuke filmpjes en soms zelfs gamification.
Wat ik echter ook zie is dat de toets vragen die checken of er echt geleerd is, soms ronduit dom zijn. En laat dat nou heel makkelijk te voorkomen zijn!

 
 
 

MULTIPLE CHOICE VRAAG

De meest gebruikte vraagvorm is en blijft de multiple choice vraag. Nu is er met deze vraagvorm op zich niks mis maar is er vaak wel wat mis met hoe deze vraag gemaakt en ingezet wordt. Ik geef een voorbeeld.

Je wilt een leerling-kok leren hoe hij een goede biefstuk bakt. Helpt het dan om hem, via online leren, te vragen wat je aan de boter ziet op het moment dat hij de biefstuk in de pan kan leggen?

FOUT ANTWOORD

Deze vraag toetst of de medewerker feitenkennis heeft. Heeft hij of zij goed opgelet? Er wordt alleen een beroep gedaan op cognitieve kennis.

De vraag rijst dan: dient het simpele weten van deze feiten het doel van het bedrijf? Veel trainers beantwoorden deze vraag met JA.

En dat is helaas een fout antwoord.

VIJZEL 1040X601

FEITENKENNIS

Het enkele feit dat iemand tijdens een toets weet hoe hij kan zien wanneer hij de biefstuk in de pan moet leggen, zegt helemaal niks over of hij ernaar gaat handelen. De waarschijnlijkheid van gedragsverandering is bij een toegenomen feitenkennis zeer klein.

Let wel: naar feiten vragen kan in specifieke gevallen echt nodig zijn. Wat zou een dokter moeten doen zonder de feitelijke kennis over onze organen of botten? In deze gevallen: Lekker blijven stampen dus. 

Wat nou als trainers en opleiders die eeuwige feitenvraag eens vervangen door een vraag die er toe doet: de inzichtvraag. Dat stel je bijvoorbeeld deze vraag:

Je hebt geleerd dat je de biefstuk in de pan moet leggen op het moment dat de boter heet genoeg is. Dit is op het moment dat het schuim van de boter weg is. Wat is het effect op de biefstuk als jij hem er te vroeg inlegt?

Als je nog een stap verder gaat, kun je de leerling-kok zelfs vragen wat het gevolg voor de gast is, als hij de biefstuk te vroeg in de pan legt.

 

GEDRAGSVERANDERING

Door te herhalen dat het juiste moment is als het schuim van de boter weggetrokken is zal hij deze feitelijke kennis goed opslaan. Door te vragen naar de reden van deze werkwijze en dit te koppelen aan de gevolgen voor de biefstuk (of zelfs voor de gast), zal de leerling-kok inzien dat hij bepaald gedrag moet gaan vertonen. De waarschijnlijkheid van gedragsverandering is hiermee vele malen groter.

 
 
 

ONLINE LEREN-SPECIALIST

Als de online leren specialist van Brain Bakery maak ik zelf veel gebruik van deze inzichtvragen, met mooie resultaten tot gevolg. Immers, hoe meer er op inzicht bevraagd wordt, hoe waarschijnlijker de gedragsverandering. En daarmee des te meer impact op de performance.

Stop dus met die feitenvragen! De checkvragen! De stampvragen! De heb-jij-wel-goed-opgelet-vragen!

Geef toe; Als performance verhoging met feitenkennis te realiseren was, zouden we dan niet allemaal al miljonair zijn?

Koffie 1040X601
 
 
 

SPARREN?

Wil je meer over weten over hoe je de impact van online leren verhoogt?
Ik spar graag met je. Laat iets achter in het commentaarveld of bel me op 06 – 41 43 74 65.

Jan-Peter

WTF?! HOE STEL JE DE GOEDE VRAGEN BIJ ONLINE LEREN?

Plaats reactie

Reacties

  • Marie-Louise 28-08-2017 10:08 (2 years geleden)

    Hoi Jan-Peter. Ik ben bezig met een online cursus ontwikkelen om mensen te ondersteunen om in hun kracht te staan. Gebaseerd op de ervaringen die ik heb in het werken met mensen en paarden. Dat is een hele uitdaging op verschillende fronten en het lijkt me leuk daar eens een keer over te sparren. Ik sla je nummer op en als het ok is, zou ik je graag een keer bellen. Lieve groet, Marie-Louise

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Vul hieronder je gegevens in om je op te geven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks

Bedankt voor je aanvraag!
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

GRATIS PDF DOWNLOADEN

Vul hieronder je gegevens in en klik op 'Verstuur'.
Je ontvangt een download link in je mailbox. Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je ook een mailtje met een link om je aanmelding te bevestigen.
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
VERSTUUR

BESTELLEN

Wilt je boeken bestellen? Vul dan hieronder je gegevens in en klik op "verstuur".
Bedankt voor je bestelling! Heb je je ook opgegeven voor de nieuwsbrief? Dan ontvang je daar een mailtje voor met een link om je aanmelding te bevestigen.

(Voor deze bestelling ontvang je geen bevestiging per e-mail)
Publicaties:
  • Omgaan met Draken
  • Alles is niets
Voornaam:
Achternaam:
Email:
Naam organisatie:
Straat:
Postcode/plaats:
Ja, ik wil mij inschrijven voor de BRAIN BAKERY Brainsnacks.
Factuurwijze:
  • Per e-mail
  • Per post
VERSTUUR