Podcast
Blog
Humanity

Dankbaarheid en waarom je je 'gratitude journal' moet weggooien.

Als je op internet onderzoek doet naar stress, veerkracht of vitaliteit bij werknemers, wordt je overspoeld door verontrustende berichten. Deze tonen aan dat door diverse factoren steeds meer mensen last hebben van werkdruk, prestatiedruk en symptomen van burn-out, terwijl ze steeds minder waardering en voldoening op de werkvloer ervaren. In onze interacties met organisaties merken we dat dit een relevante kwestie is. Veel werkgevers zoeken naar manieren om beter voor hun werknemers te zorgen, vooral in tijden waarin het niet eenvoudig is om een nieuwe groep collega's aan te trekken om de druk te verminderen.

Vaak geïmplementeerde oplossingen zijn onder andere veerkrachtprogramma's, vitaliteitstrainingen, trainingen voor managers om stress te herkennen, sportschoolabonnementen en programma's gericht op 'binden en boeien'. Hoewel deze maatregelen met de beste bedoelingen worden geïmplementeerd, en ze zeker effectief kunnen zijn, is er een eenvoudigere oplossing beschikbaar om werknemers gezonder, gelukkiger en beter bestand tegen stress te maken. Deze oplossing vereist geen speciale projectteams of complexe implementatieplannen.

Wat is deze oplossing? Het is eenvoudig: leer je medewerkers om dankbaarheid te tonen.

Er is een schat aan wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voordelen van het uiten van dankbaarheid, en de resultaten zijn indrukwekkend. Enkele van de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van het uiten van dankbaarheid zijn onder andere:- Individueel: betere fysieke gezondheid, grotere levensvoldoening, minder materialisme, minder kans op burn-out, meer motivatie voor persoonlijke ontwikkeling, sneller herstel na trauma's en verhoogd zelfvertrouwen.- Sociaal: meer sociaal gedrag jegens anderen, sterkere en langdurige relaties.- Werkgericht: teams die dankbaarheid uiten, presteren beter dan teams die dat niet doen.

Sterker nog, sommige onderzoekers beschouwen dankbaarheid als de grondslag van alle waarden of values. Ze hebben aangetoond dat er een verband is tussen mensen die dankbaarheid uiten en waarden als geduld, bescheidenheid en wijsheid.

De lijst met voordelen is dus uitgebreid, en er is nog meer goed nieuws: de voordelen zijn duurzaam. Medewerkers hoeven niet dagelijks talloze keren hun dankbaarheid uit te drukken om deze effecten te bereiken. Een studie over het uiten van dankbaarheid concludeerde:

“Het meest opvallend is dat degenen die dankbaarheidsbrieven schreven, grotere activatie vertoonden in de mediale prefrontale cortex toen ze dankbaarheid ervoeren in de fMRI-scanner. Dit is opmerkelijk omdat dit effect drie maanden na het begin van het schrijven van de brieven werd gevonden. Dit geeft aan dat het eenvoudigweg uitdrukken van dankbaarheid langdurige effecten op de hersenen kan hebben.”

Enkele voorbeelden van hoe medewerkers dankbaarheid kunnen uiten zijn: het opschrijven van drie positieve dingen die hen zijn overkomen en de oorzaken hiervan analyseren; het beschrijven van hoe hun leven eruit zou zien als een positief aspect ervan niet zou hebben plaatsgevonden; het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek; het schrijven van dankbaarheidsbrieven; of zelfs het visualiseren van hun eigen einde (denk aan Covey’s fameuze grafrede oefening) op een heel specifieke manier, waardoor ze daarna meer dankbaarheid voor hun leven ervaren.

Allemaal geweldige methoden, maar de vraag blijft: wat is de meest effectieve manier om dankbaarheid te uiten om zoveel mogelijk voordelen te realiseren?

Om deze vraag te beantwoorden, neem ik je mee naar de ATD in Orlando in 2022. Een van de keynote sprekers dat jaar was Jay Shetty, een nu wereldberoemde spreker over mindfulness, welzijn en geluk. Shetty illustreerde de beste manier om dankbaarheid te uiten door te schetsen hoe je je vriend bedankt die een speciaal verjaardagsfeest voor jou heeft georganiseerd. Hij onderstreepte het verschil tussen een algemene 'dank je wel' en een meer specifieke en gepersonaliseerde uitdrukking van dankbaarheid.

Shetty leerde ons dat dankbaarheid het meest effectief is als het wordt:

- Uitgedrukt – je moet het zeggen, appen of mailen

- Gespecificeerd – omschrijf wat je specifiek zo dankbaar maakt

- Gepersonaliseerd – richt het op een specifieke persoon

Op deze manier ervaren zowel de gever als de ontvanger van de dankbaarheid de grootst mogelijke waardering, verbinding en geluk. Dit is de ultieme remedie tegen de druk en stress waarmee velen op de werkvloer te maken hebben.

Hebben de werknemers in je organisatie last van stress en druk? Is de energie weg? Leer hen als eerste dankbaarheid te voelen en dan hun dankbaarheid op een specifieke en persoonlijke manier te uiten. Zowel de ontvanger als de gever zullen langdurige positieve gevolgen ervaren.

Dus, lieve lezers, bij deze een woord van dank aan jullie. Je had kunnen kiezen om niet op de link te klikken, om te stoppen met lezen. Maar je hebt je tijd geïnvesteerd in het vergaren van meer kennis over dit belangrijke onderwerp. Dank je wel voor deze keuze. Wij schrijven deze artikelen in de hoop dat we het leven van mensen kunnen verbeteren, en we waarderen het enorm dat je de tijd neemt om onze artikelen te lezen.

Voel je het al? Ik wel!

Jan-Peter

Voor mensen die meer willen weten over dankbaarheid, hier wat links naar interessante onderzoeken:

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_gratitude_changes_you_and_your_brain

https://ggsc.berkeley.edu/images/uploads/GGSC-JTF_White_Paper-Gratitude-FINAL.pdf

https://news.usc.edu/163123/gratitude-health-research-thanksgiving-usc-experts/

https://www.health.harvard.edu/healthbeat/giving-thanks-can-make-you-happier

Luister hier de podcast via Spotify

Luister hier de podcast via Apple

Podcast
Blog
Humanity

#

147

Dankbaarheid en waarom je je 'gratitude journal' moet weggooien.

1/7/2023
20min