Podcast
Blog
Humanity

De Sprong Wagen: Ontsnap aan de Region Beta-paradox

Soms voel je dat verandering nodig is. Toch beweeg je niet. Herkenbaar?

In leren en ontwikkelen zien we dit vaak. Mensen zitten vast. Geen vreugde meer in werk of leven. Ze weten dat ze moeten veranderen. Maar iets houdt ze tegen. Waarom? Enter: de Region Beta-paradox.

Deze paradox laat zien dat we vaak wachten. Tot het te laat lijkt. Dan pas vinden we de moed om te veranderen. Een uitdaging voor professionals. Hoe bereik je iemand die vastzit maar verlangt naar verandering?

Deze paradox toont aan dat mensen vaak wachten tot de situatie onhoudbaar wordt voordat ze actie ondernemen.

Want...

Pas als het water ons aan de lippen staat, vinden we de moed om iets aan onze situatie te veranderen. Dit vormt een flinke uitdaging voor professionals in leren en ontwikkelen. Hoe bereik je iemand die comfortabel vastzit, maar diep van binnen verlangt naar verandering?

Experts op het gebied van leren en ontwikkelen zien de tekenen overal. Mensen die zich over de kop werken. Die leven op een manier die niet echt bij hen past. Die dingen niet zeggen die wel belangrijk zijn. Toch verroeren ze zich niet. Houden hun mond. Ze blijven hangen in hun vertrouwde omgeving, hun Regio Alpha. Comfortabel, ja, maar zonder enige vorm van groei.

De Region Beta-paradox is niet zomaar een theorie voor wie zich in het vakgebied van leren en ontwikkelen bevindt. Het is een paradox die ieder mens ervaart en waardoor we kunnen zien waarom verandering soms zo lastig is. Waarom het zo moeilijk is om die eerste stap te zetten.

Maar, het is meer dan dat. Het biedt ons een schat aan kennis en technieken om echt een verschil te maken. Door deze paradox niet alleen te herkennen maar ook te omarmen, kunnen we de manier waarop we werken transformeren. We krijgen de tools in handen om mensen te helpen hun eigen, unieke pad te vinden. En hen te begeleiden bij het maken van die oh zo belangrijke sprong.
Naar groei.
Naar ontwikkeling.
Naar een leven dat echt van hen is.

Podcast
Blog
Humanity

#

174

De Sprong Wagen: Ontsnap aan de Region Beta-paradox

2/3/2024
15 min