Podcast
Blog
Opleidingskunde

Het BB Recipe: hoe ontwerp je een NMBL leeractiviteit?

Ik kan me nog goed herinneren dat Jeanne en ik samen in een co-creatie sessie zaten met één van onze klanten voor een groot leiderschapstraject. We hadden al veel werk verzet en ons goed voorbereid, dus het echte creëren kon beginnen!

We zaten in een meeting ruimte waar we tijdens onze sessie heerlijk rode lijnen, opdrachten, werkvormen, activiteiten en manieren voor reclame bedachten. Het gesprek ging lekker heen en weer tussen transfer en mindset en tussen storytelling en gevoel van comfort.

Na verloop van tijd stonden de flip en het whiteboard vol met ideeën, structuren en de lijn van een leiderschapstraject. Er viel een stilte in de ruimte. Ik wachtte met een lichte spanning af - je wilt toch dat de klant blij is met het ontwerp!. Één van de mensen van de klant keek blij verrast, opende haar mond en vroeg: “Wat een goed plan, hoe doen jullie dit toch?”

Die vraag – wat in feite de vraag ‘Hoe komen jullie tot een trainingsontwerp?’ is – krijgen we vaak. Klanten, trainers, L&D-ers; veel mensen willen graag zelf ook tot een goed ontwerp komen en zijn nieuwsgierig naar het design proces dat wij gebruiken.

Nu zijn we bij Brain Bakery wars van protocollen en richtlijnen, we hebben geen stappenplannen en geen handboek met procedures. Immers, één van onze waarden is ‘Make art, not copies’. We houden van heel goed onderzoek doen en putten uit alle kennis die we hebben om tot een prachtig design te komen. Dus ja, geef dan maar eens antwoord op de vraag “Hoe doen jullie dit toch?”

Vanuit deze vraag creëerde Jeanne het Brain Bakery Recipe. In het Engels, vanwege de vele internationale klanten. Het woord Recipe is een acronym, waarbij de letters staan voor de zes essentiële vragen om te stellen als je een leeractiviteit ontwerpt. Het Recipe is ons antwoord op de vraag ‘Hoe komen jullie tot een trainingsontwerp?’.

Ik neem je mee de keuken in, naar het recept.

Is learning the Right answer?

We beginnen het recept met de vraag of een leeractiviteit het probleem wel of niet gaat oplossen. Elke ervaren trainer of L&D-er weet dat veel managers snel naar de oplossing ‘we kopen een training in’ grijpen als er problemen in een organisatie zijn. Soms is een training echter helemaal niet het antwoord op de vraag, of is in elk geval alléén een training niet het antwoord op de vraag.

Aan de hand van ons Training Triage model onderzoeken we met de klant waar we het antwoord moeten zoeken. (Meer over dit model en hoe we het inzetten hoor je in aflevering 12).

What effect do we want to Evaluate?

Nadat we hebben vastgesteld op welke manier een leeractiviteit bijdraagt aan een oplossing of verandering, onderzoeken we wat de meetbare en zichtbare impact van de training moet zijn. Samen met de klant bepaal je wat het effect in de organisatie moet zijn, zodat je het ontwerp daar op kunt richten. (Meer info over het model van Kirkpatrick hoor je in podcast aflevering 1).

Als je geen te meten impact bepaalt, krijgt de training van de deelnemers toch wel een 8, maar weet de klant niet of de investering het waard was - dat is nou typisch ‘Boring Learning’!.

How do we influence the Cerebellum optimally?

Leren is het ontstaan van sterke neurale verbindingen in ons brein. Wil je als ontwerper van leeractiviteiten dat mensen makkelijk en slim leren met als doel dat ze het veel gaan toepassen? Dan is het essentieel om het leren ‘breinvriendelijk’ aan te bieden. Dat betekent dat je in het ontwerp rekening houdt met verschillende vormen van herhaling, het gebruiken van de zintuigen, dat de deelnemers zelf creëeren i.p.v. consumeren en dat je zorgt dat de content heel betekenis voor de deelnemers. Alles met als doel om de neurale netwerken zo snel mogelijk en zo sterk mogelijk te laten ontstaan. (Meer info over Ebbinghaus en herhalen hoor je in podcast aflevering 60).


What Impact do we want to create in the real world?

Een ander belangrijk onderdeel van het recept is hoe je ervoor kunt zorgen dat de deelnemers hun gedrag ook echt veranderen en dat volhouden. Al bij het ontwerpen van een training is het nodig om na te denken over de borging, ofwel transfer van het geleerde. Dat betekent bijvoorbeeld bij het ontwerp al nadenken over het betrekken van leidinggevenden, het ‘boosten’ van kennis en het reclame maken voor de training. (Meer info over transfer hoor je in podcast aflevering 9).

How do we influence our learner’s Psyche?

Deze vraag gaat erover dat bijna alle deelnemers een Fixed Mindset hebben over hun capaciteiten of competenties. Dit ontdek je bijvoorbeeld door interviews met deelnemers, door mee te kijken en te luisteren en het bevragen van mensen om de deelnemers heen. Bij dit onderdeel onderzoek je samen met de (interne) klant welke elementen je in het ontwerp moet stoppen zodat deelnemers geloof krijgen in hun eigen leervermogen en kunnen.

How do we Empower our learners to leave their comfort zone?

Het laatste onderdeel van het recept gaat over het in beweging krijgen van de deelnemers. Hoe zorg je ervoor dat mensen hun oude patronen en gedachten loslaten en open staan voor nieuwe mogelijkheden? Denk dan bijvoorbeeld aan het hyper aantrekkelijk maken van het leren, maar ook het super waardevol en relevant maken van de content van de training. (Meer info over de Comfortzone en de Wil om te leren hoor je in aflevering 30).


En zo hebben we een recept!

Ons recept is echt een recept in de ware betekenis van het woord: Als je het volgt krijg je iets lekkers. En daarnaast weten we ook allemaal dat als twee mensen exact hetzelfde recept volgen, het eindresultaat soms nog best kan verschillen. Dat kan komen door interpretatieverschillen of doordat de één zijn oven iets anders afgesteld staat dan de ander of doordat de één grovere suiker heeft dan de ander, of doordat de één de eitjes net iets langer klutste dan de ander.

Het bereiden van een gerecht of het bakken van een taart is een proces waarbij je het recept volgt, maar soms ook een klein beetje afwijkt. Als je hele grote eieren hebt, dan voeg je er misschien maar 5 toe in plaats van de 6 uit het recept. Of als je appels wel heel zuur en hard zijn, dan laat je ze wat langer in de oven of je voegt wat minder citroen toe.

Dus dit recept is bedoeld als leidraad en als je het volgt heb je zeker een mooi en lekker eindproduct, maar je mag onderweg ook experimenteren en kiezen om het recept aan te passen.

In het boek No More Boring Learning dat Jeanne en ik schreven, staan veel opleidingskundige theorie en modellen nog veel uitgebreider uitgelegd.


Zo kan ik me voorstellen dat je in een situatie dat verkoopcijfers omhoog moeten, je begint bij vraag 2 over het meten, terwijl een trainingsontwerp om een transformatie op gang te brengen misschien wel begint bij vraag 6 over het in gang brengen van verandering.

Neem dus die vrijheid om met deze zes opleidingskundige vragen en modellen te komen tot prachtige No More Boring Learning ontwerpen. Geniet ervan!

Jan-Peter


P.S. Wil je nog beter worden in het ontwerpen van leertrajecten op basis van No More Boring Learning? Jeanne organiseert een twee daagse ontwerptraining voor fans van de missie! Deze training vindt plaats op 2 en 3 mei 2023. Mail Roelien via hello@brainbakery.com als je meer informatie wit.

Luister hier de podcast via Spotify

Luister hier de podcast via Apple

Podcast
Blog
Opleidingskunde

#

126

Het BB Recipe: hoe ontwerp je een NMBL leeractiviteit?

4/2/2023
20min