Podcast
Blog
Trainen

Het smoezenfestival: van woorden naar daden.

Waarom het Smoezenfestival, vraag je?
Nou, het begon allemaal met een simpel, maar krachtig inzicht. We zijn allemaal kampioenen in het verzinnen van smoezen.

Ikzelf voorop.

Dit zijn de obstakels die ons vaak verhinderen om het geleerde in praktijk te brengen. Transfer… de heilige graag van trainingen.

Het interessante is dat we denken uniek te zijn met onze excuses, maar de werkelijkheid laat zien dat velen van ons dezelfde struikelblokken hebben.

Soms werkt dan een motiverend filmpje. Toegegeven, deze is wat heftig.

Maar je kunt ook het Smoezenfestival gebruiken. Vooral in trainingen doet hij het erg goed.

De Kracht van het Smoezenfestival Uitgelicht

1. Gedeelde Ervaringen
Er gebeurt iets magisch wanneer deelnemers hun smoezen delen. Ze realiseren zich dat ze niet alleen zijn. Dit schept een band, een gevoel van verbondenheid en begrip.

2. Bewustwording
Door smoezen hardop uit te spreken, transformeren ze van een verborgen kracht in ons onderbewustzijn naar een herkenbaar en een ongewenst maar wel aan te pakken patroon.

3. Humor als Hulpmiddel
De rol van humor is onmiskenbaar. Het brengt lichtheid en toegankelijkheid in het proces. Lachen om onze eigen smoezen helpt ons de absurditeit en onredelijkheid ervan in te zien.

4. Eerlijkheid en Openheid
Dit festival moedigt een cultuur van openheid en eerlijkheid aan. Deze elementen zijn cruciaal voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

5. Patronen Doorbreken
We kunnen effectieve strategieën ontwikkelen om patronen te doorbreken door onze smoezen te identificeren en bespreekbaar te maken.

Waarom het Smoezenfestival?

Als L&D expert zag ik een terugkerend patroon. Ondanks de beste intenties waren veel deelnemers aan trainingen en workshops niet in staat om hun nieuwe kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. De boosdoener? Een eindeloze stroom van smoezen en excuses. Het Smoezenfestival is bedacht om deze barrière te slechten. Door smoezen te benoemen en te erkennen in een veilige en leuke omgeving, leggen we de basis voor echte verandering en actie.

Dus, als je de volgende keer deelneemt aan een training of workshop, denk dan aan het Smoezenfestival. Lach om je smoezen, leer ervan en zet dan die essentiële stap naar actie.

Blijf leren, blijf handelen, en tot de volgende keer!

Hartelijke groeten,
Jeanne

Podcast
Blog
Trainen

#

169

Het smoezenfestival: van woorden naar daden.

27/1/2024
25 min