Podcast
Blog
Humanity

Ontdek jouw 'Peak Persona' en ontketen je super kracht

Vandaag draait alles om jouw verborgen superkrachten.
Nee, ik heb het niet over vliegen of onzichtbaarheid, maar over iets wat minstens zo krachtig is: de 'Peak Persona'.
Dit is de versie van jezelf die je oproept wanneer je op je best moet zijn.
Denk aan Beyoncé die verandert in Sasha Fierce op het podium.
Ja, dié kracht!

Wat is een 'Peak Persona'?
De 'Peak Persona' is een techniek waarbij je een alter ego aanneemt om door uitdagende situaties heen te breken. Het is vergelijkbaar met wat topatleten en performers doen om te excelleren onder druk. Dit concept, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, helpt je om jezelf te overstijgen op momenten dat het er echt toe doet. Het onderzoek noemen Jan-Peter en ik in de podcast aflevering behorend bij dit blog.

Waarom een Alternatief Ego?
Stel je voor dat je op het punt staat om een grote presentatie te geven en je voelt de zenuwen toeslaan. Wat als je in die momenten kon schakelen naar een alter ego dat zelfverzekerd en onverschrokken is? Dit is niet zomaar fantasie; het is een beproefde methode die helpt om psychologische barrières te overwinnen en je ware potentieel te ontketenen. Todd Herman schreef er een boek over: the Alter Ego Effect

Hoe ontwikkel je jouw 'Peak Persona'?
1. Identificeer je Pain Point: Waar loop je vast? Is het bij publiek spreken, beslissingen nemen onder druk, of misschien bij het stellen van grenzen? Daar waar jij weet dat je het lastig hebt, kies dat moment.
2. Kies een Persona: Denk aan iemand die meesterlijk is in wat jij moeilijk vindt. Dit kan een bekend personage zijn, een historische figuur, of zelfs een fictieve superheld.
3. Creëer een Persona Kit: Verzamel items die je helpen om in je 'Peak Persona' te stappen. Dit kan iets eenvoudigs zijn als een speciale ring, een armband, of zelfs een specifieke houding of mantra.
4. Oefen Je Persona: Leer hoe jouw persona praat, beweegt, en reageert. Hoe meer je oefent, hoe natuurlijker het zal voelen om te schakelen wanneer dat nodig is.
5. Leef Je Persona: Gebruik je 'Peak Persona' in uitdagende situaties om te ervaren hoe het is om met meer vertrouwen en daadkracht te handelen.

Het echte werk: Implementatie in het dagelijks leven
Dit is geen 'one-size-fits-all' benadering. Het vergt oefening en toewijding om je 'Peak Persona' effectief te gebruiken. Begin klein, misschien met situaties die minder riskant zijn, en bouw je vaardigheden op totdat je je comfortabel voelt om het in meer uitdagende scenario's toe te passen.

Tot slot
Het klinkt misschien vreemd om een alter ego aan te nemen, maar onderschat nooit de kracht van een beetje psychologische magie. Door een 'Peak Persona' te omarmen, kun je situaties aangaan met een nieuw niveau van moed en helderheid die anders misschien ontoegankelijk zouden blijven.

Dus, wie wordt jouw 'Peak Persona'? Is het Superman, die onverzettelijke moed toont, of misschien Oprah, die met empathie en intelligentie elk gesprek domineert? De keuze is aan jou, en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Tot de volgende keer. Herinner jezelf eraan: binnenin jou zit een superheld, klaar om tevoorschijn te komen. Deze superheld heeft geen enkele moeite met dat moment waarop jij het lastig hebt… dus … waar wacht je nog op.

Jeanne

Inspiratie vanuit @mielenmarty volg je op TikTok

Podcast
Blog
Humanity

#

186

Ontdek jouw 'Peak Persona' en ontketen je super kracht

25/5/2024
26 min