Podcast
Blog
Leiderschap

Purpose: niet zoeken maar vinden!

In dit blog en de podcast wil ik stil staan bij hoe organisaties en individuen willen hun purpose of Why kennen.

Veel (met name) jonge mensen denken dat ze hun purpose kunnen vinden door stil te zijn en na te denken, maar dit is niet het geval. Je moet juist op pad gaan waarom veel mensen en actief op zoek gaan naar je purpose in plaats van alleen te denken en te analyseren.

Veel jonge mensen denken dat ze hun purpose kunnen vinden door stil te zijn en na te denken omdat ze geloven in de mythische idee van de "epiphanie".  Alsof het ineens tot je komt. Dit idee suggereert dat de antwoorden op de belangrijkste vragen van het leven komen als een plotselinge en heldere openbaring. Hierdoor denken mensen soms dat ze stil moeten zijn en in introspectie moeten gaan om hun purpose te vinden.

Dat is echt zonde van je tijd.

Door alleen maar na te denken en te analyseren, kun je jezelf afsluiten van de uitdagingen en ervaringen die nodig zijn om je purpose te ontdekken. Het vinden van je purpose vereist actie en verkenning, en door alleen te denken kun je jezelf de kans ontnemen om dingen uit te proberen en te ontdekken wat echt bij je past.

Het vinden van je persoonlijke purpose is een proces van actieve ontdekking en verkenning. Het vereist dat je uit je comfortzone stapt en bereid bent om risico's te nemen door verschillende ervaringen op te doen. Door alleen te denken en analyseren, sluit je jezelf af van deze ervaringen en de kans om je purpose te vinden. Het vinden van je purpose vereist moed, doorzettingsvermogen en een open mind, maar door deze inspanningen te leveren, bouw je helderheid over wie je bent en waar je voor staat.

Je vindt je Purpose niet, je bouwt je Purpose.

Als ik niet jaren in restaurants en snackbars had gewerkt terwijl ik probeerde psycholoog te worden. Dan had ik niet zoveel over de menselijke natuur geleerd. Dan was ik misschien een psycholoog volgens het boekje geworden die niet had ervaren hoe echte mensen met behoeftes en drijfveren zich gedragen als ze honger hebben of een bakkie te veel op hebben.

Als ik niet in Engeland was gaan werken omdat mijn vader daar iemand kende en het handig was om beter Engels te leren spreken… en de enige jeugdherberg in die omgeving had niet toevallig in Stratford-upon-avon gestaan, dan was ik nooit verliefd geworden op Shakespeare. Shakespeare had de menselijke natuur vele malen beter door in zijn stukken dan menig psycholoog. En daar maak ik in mijn werk veel gebruik van.

Organisaties vinden hun purpose ook met vallen en opstaan. Door te kijken naar hun verleden, hun dromen, hoe ze omgaan met veranderingen in de markt. Dus stop met denken dat je het ineens op je 20e of 30e moet weten.

Een tweede misverstand is dat je Purpose slechts 1 ding zou zijn.

Deze wil ik ook graag even noemen. Het tweede misverstand dat ik vaak hoor, is dat doel slechts als één ding kan worden verwoord. Sommige mensen lijken werkelijk een overweldigend doel in hun leven te hebben.

Marie Curie, de Nobelprijswinnaar wetenschapper, bijvoorbeeld wijdde haar energie aan haar werk.

En toch hadden deze beroemdheid ook andere bronnen van doel in haar leven. Curie was ook een toegewijde partner van haar man en een zeer betrokken moeder: ze schreef een biografie over haar man Pierre haar dochter, Irene, won zelf een Nobelprijs.

Je purpose kan meerdere onderdelen hebben en de combinatie ervan is je echte purpose.

Dus laten we erop uit gaan! Vallen, proberen, doen, gaan, en daarmee ontdekken wat het leven vervullend maakt voor ons.

Jeanne

Luister hier de podcast via Spotify
Luister hier de podcast via Apple

Podcast
Blog
Leiderschap

#

137

Purpose: niet zoeken maar vinden!

22/4/2023
20min