Podcast
Blog
Trainen

Verminder de Cognitieve Overload: Zo blijft jouw training hangen

Heb je ooit gemerkt dat als je druk bent en probeert te parkeren, je de muziek zachter zet? Of dat je voor de koelkast staat en je niet meer herinnert wat je kwam doen? Dit zijn tekenen van cognitieve overload, waarbij je brein zoveel te verwerken krijgt dat het simpelweg op pauze drukt. En dat is precies waar we het vandaag over gaan hebben: de Cognitive Load Theory.

Wat is Cognitieve Overload?
Cognitieve overload gebeurt wanneer er te veel informatie tegelijkertijd wordt verwerkt, waardoor het brein overbelast raakt. Dit is cruciaal voor ons, als L&D professionals, om te begrijpen omdat onze deelnemers dit ook ervaren. Zij komen met hun eigen beslommeringen naar een training en dan gooien wij er nog een schep bovenop. Het resultaat? Hun brein zet de muziek zachter, letterlijk en figuurlijk.

Waarom moeten L&D-ers dit weten?
Omdat we willen dat onze leeractiviteiten en trainingen beklijven. We willen dat deelnemers weglopen met kennis die ze echt kunnen toepassen, niet met een hoofd zo vol dat ze bij de eerste de beste koelkast hun doel vergeten. Onze taak is om te zorgen voor een leerervaring waarin informatie makkelijk te verwerken is.

Hoe kun je Cognitieve Overload tegengaan?

Hier zijn vijf strategieën die je kunt toepassen om de cognitieve belasting van je deelnemers te verlagen:
1. Vooractiveren van Bekende Kennis: Start met wat deelnemers al weten. Dit versterkt hun zelfvertrouwen en maakt nieuwe informatie makkelijker te koppelen aan bestaande kennis.
2. Frame Elke Activiteit: Zorg dat elke oefening, elk filmpje, en elk model duidelijk is geframed. Waarom is dit relevant? Wat moet er geleerd worden?
3. Segmenteren en Verbinden: Breek de informatie op in behapbare stukken en laat zien hoe deze segmenten met elkaar verbonden zijn. Dit helpt deelnemers om logische verbanden te zien.
4. Reflectietijd Inbouwen: Geef deelnemers tijd om te reflecteren op wat ze geleerd hebben. Dit kan door een korte schrijfopdracht of een paar minuten stilte waarin ze hun gedachten ordenen.
5. Varieer in Informatieaanbod: Bied informatie op meerdere manieren aan: visueel, auditief, en kinesthetisch. Dit helpt verschillende soorten leerders om de informatie beter te absorberen.

Implementatie in de praktijk
Gebruik deze strategieën om je trainingen zo te ontwerpen dat deelnemers niet alleen tijdens de sessie actief zijn, maar ook naderhand de informatie kunnen integreren en toepassen. Het doel is om te zorgen dat zij niet alleen de training verlaten met meer kennis, maar ook met een opgeruimd hoofd, klaar om deze kennis toe te passen in hun dagelijks leven.

Dus, de volgende keer dat je een training ontwerpt, denk aan de muziek en de koelkast. Zorg ervoor dat jouw deelnemers niet de behoefte voelen om 'de muziek zachter te zetten' omdat ze overweldigd zijn door wat ze leren. Maak het hen makkelijk, en je zult zien dat ze veel meer meenemen van wat jij te bieden hebt.

Tot de volgende keer. Hou het simpel, laat verbindingen aanleggen en voorkom Cognitive Overload!

Jeanne

Podcast
Blog
Trainen

#

197

Verminder de Cognitieve Overload: Zo blijft jouw training hangen

1/6/2024
18 min