Podcast
Blog
Leiderschap

Waarom eerlijkheid de hoogste vorm van loyaliteit is: het belang van Challenging Networks

Soms is leren erg pijnlijk en zeker deze les die ik onlangs leerde. Ik heb er zelfs een pijnlijk filmpje van gemaakt.


Sinds ik me kan herinneren, heb ik altijd een aangeboren drang gehad om te leren, te groeien en mezelf voortdurend te verbeteren. In mijn zoektocht naar persoonlijke en professionele groei stuitte ik onlangs opeen boeiend concept! Adam Grant vertelde op een congres over het idee van een 'Challenge Network'. Ik had er al over gelezen in zijn boek 'Think Again', maar zoals het vaker gaat met live iets horen vs iets lezen in een boek, kwam het veel meer binnen en het heeft mijn manier van denken over succes en groei getransformeerd.


Wat is een 'Challenge Network'? In tegenstelling tot een ondersteuningsnetwerk, dat bestaat uit mensen die ons aanmoedigen en voor ons juichen, bestaat een 'Challenge Network' uit mensen die we vertrouwen om onze blinde vlekken aan te wijzen en ons te helpen onze zwakke punten te overwinnen.Het zijn de mensen die het niet met ons eens zijn, kritisch en sceptisch, en die niet bang zijn om de manier waarop dingen altijd zijn gedaan in twijfel te trekken en ons verantwoordelijk te houden voor het opnieuw nadenken. Adam Grant noemt dit de Disagreeable Givers.

 

Ze zeggen wat je niet wilt horen en soms doen ze je zelfs een beetje pijn met wat ze zeggen, maar het is bedoeld om je te versterken.

De Agreeable Givers dragen ook bij. Zij geven je nieuwe ideeën, geven complimenten en zijn immer positief.

De disagreeable givers zijn echter ook bereid om die dingen te zeggen ‘that piss you off!’ Maar die wel de moeite waard zijn. Of zoals Grant zo mooi zei: 'Honesty is the highest form of loyalty'.


Adam illustreerde zijn idee door een inspirerend verhaal uit Pixar. Een buitenstaande regisseur, Brad Bird, werd aangenomen om de zaken op te schudden. Ondanks de scepsis van de leiding van het bedrijf, stelde Bird een team samen van 'moeilijke' mensen, die als buitenbeentjes binnen het bedrijf werden beschouwd. Dit team, ondanks alle twijfels, slaagde er niet alleen in om de meest complexe film van Pixar tot dan toe te produceren, "The Incredibles", maar slaagde er ook in om de productiekosten per minuut te verlagen.


Het verhaal van Brad Bird bij Pixar heeft me doen inzien dat het omarmen van een 'Challenge Network' van cruciaal belang is voor innovatie en succes. Deze 'moeilijke' mensen zijn degenen die constructieve conflicten bevorderen en vaker hun stem laten horen, vooral wanneer leiders niet ontvankelijk zijn. Ze geven de kritische feedback die we misschien niet willen horen, maar die we nodig hebben om te horen.

 

Adam Grant nam ook een filmpje op waarin hij en zijn collega’s voorlazen uit hun evaluaties. En dan met name de evaluaties die niet zo positief waren. Met collega Jan-Peter ging ik terug in de tijd en pakte de hardste commentaren erbij. Hier zie je het filmpje

 

Dus de volgende keer dat je iemand ontmoet die je ideeën of overtuigingen in twijfel trekt, denk dan twee keer na voordat je ze afwijst. Ze kunnen wel eens deel uitmaken van je 'Challenge Network' en je de kritische feedback geven die je nodig hebt om te groeien en succesvol te zijn. Laten we onze 'moeilijke' collega's, vrienden en mentoren omarmen en de waarde zien die ze in ons leven brengen. Immers, in deze steeds veranderende wereld is het essentieel om onszelf voortdurend opnieuw uit te vinden en te groeien.

 

Ik ga zelf mijn netwerk Disagreeable Givers uitbreiden.

 

Jeanne

 

Podcast
Blog
Leiderschap

#

151

Waarom eerlijkheid de hoogste vorm van loyaliteit is: het belang van Challenging Networks

9/9/2023
35 min