Podcast
Blog
Trainen

Als de Baas vraagt: "Mag ik bij de Training zijn?" - Hier Is Waarom je Ja zegt!

Welkom bij een uniek kijkje achter de schermen van onze podcast, waar we je meenemen op een reis door de wereld van leiderschapsontwikkeling. Hier onthullen we hoe je, als leidinggevende, een onvergetelijke impact kunt maken op je team en hun leerervaringen. Voel je vrij om je oortjes in te doen en te luisteren naar de aflevering, maar we beloven dat je hier net zoveel inzichten zult vinden.

De Vraag die Ons Bezighoudt
Tijdens het voorbereiden van onze podcast, kregen Jan-Peter en Jeanne een vraag die velen van ons intrigeert en die echt kan voelen als een dilemma: "Moeten leidinggevenden zich persoonlijk mengen in de trainingen van hun team?" Deze vraag opende een doos van Pandora, leidend tot een boeiende verkenning van de voor- en nadelen, verrijkt met praktijkgerichte adviezen voor zowel leiders als trainers.

De voordelen

Laat ons je meenemen door vijf doorslaggevende argumenten waarom de aanwezigheid van leidinggevenden tijdens trainingen een echte game-changer is:

1. Verhoging van de Leeroverdracht: Als leidinggevenden deelnemen, geeft dat een boost aan de effectiviteit van de training. Hun aanwezigheid alleen al kan wonderen doen voor de leerervaring en de uitkomsten.

2. Inspiratie en Voorbeeldfunctie: Ze kunnen het team inspireren met persoonlijke succesverhalen of die van anderen binnen de organisatie, wat nieuwe perspectieven en inzichten biedt.

3. Context en Doelstellingen Verduidelijken: Met hun kennis over de bedrijfsdoelstellingen en strategische koers kunnen ze de relevantie van de training inzichtelijk maken en de focus leggen op het behalen van belangrijke KPI's.

4. Teambuilding en Cohesie: Samen deelnemen versterkt de banden binnen het team. Het biedt unieke kansen om elkaar op een andere manier te leren kennen, wat bijdraagt aan een sterkere teamgeest.

5. Directe Invloed op het Leerproces: Ze kunnen direct inspelen op wat er tijdens de training gebeurt, nuttige feedback geven en inzichten delen die het team kan gebruiken om te groeien en zich verder te ontwikkelen.

Voor de Training: Rol en Impact van de Leidinggevende
Het effect van een leidinggevende manifesteert zich al vóór de start van de training. Hun enthousiasme en betrokkenheid zijn essentieel voor een zinvol en doelgericht leertraject. Jeanne legt uit dat een verzoek van een leidinggevende om deel te nemen juist een uitgelezen kans is om het team van binnenuit te versterken.

Tijdens de Training: Een Balans Tussen Leren en Leiden
Leidinggevenden zijn tijdens de training meer dan alleen toeschouwers. Hun actieve bijdrage kan dienen als een krachtige bron van inspiratie en motivatie. Jan-Peter en Jeanne belichten hoe de juiste balans tussen meedoen en leiden kan leiden tot ongekende voordelen, mits op de juiste manier ingezet.

Na de Training: De Kracht van Follow-up
De afronding van de training betekent niet het einde van het traject. Het echte verschil wordt gemaakt in de follow-up, waarbij de leidinggevende de opgedane kennis integreert in de dagelijkse praktijk. Deze stap zorgt ervoor dat de leerervaringen worden verankerd en duurzame veranderingen teweegbrengen.

Waarom de Baas haar aanwezigheid Telt
Actief deelnemen aan trainingsessies als leidinggevende is meer dan een formaliteit. Het biedt een unieke kans om persoonlijke en professionele groei te stimuleren, het team te inspireren en een significante impact te maken. Je aanwezigheid kan de cultuur van leren en ontwikkelen binnen je team versterken en naar een hoger niveau tillen.

Oproep tot Actie
We nodigen elke leidinggevende uit om deze gelegenheid met beide handen aan te grijpen. Duik in de trainingen van je team, niet alleen als observator maar als actieve deelnemer. Door mee te doen creëer je een positieve vibe en laat je zien hoe belangrijk leren is.

FAQs
Hier antwoorden we op enkele veelgestelde vragen over de betrokkenheid van leidinggevenden bij teamtrainingen, van de waarde van hun deelname tot het managen van eventuele ongemakken.

Vraag 1: Is het altijd een goed idee dat leidinggevenden deelnemen aan teamtrainingen?
Antwoord: Ja, mits ze actief bijdragen en zich openstellen voor leren samen met het team.

Vraag 2: Wanneer moet je het echt niet doen?
Antwoord: Als je voelt dat de leidinggevende alleen mee wil doen om informatie te verkrijgen over de mensen uit het team. Als er geen vertrouwen is. Als de baas niet mee wil leren.

Vraag 3: Wat als medewerkers zich ongemakkelijk voelen met de aanwezigheid van hun leidinggevende?
Antwoord: Open communicatie en duidelijke afspraken vooraf kunnen dit ongemak minimaliseren.

Vraag 4: Kan de aanwezigheid van een leidinggevende de leerresultaten beïnvloeden?
Antwoord: Absoluut, hun betrokkenheid kan de impact van de training versterken en de toepassing in de praktijk bevorderen.

Vraag 5: Hoe kan ik als leidinggevende mijn team het beste ondersteunen na een training?
Antwoord: Door de geleerde vaardigheden te erkennen, te versterken in dagelijkse situaties en voortdurende ontwikkeling te stimuleren.

Podcast
Blog
Trainen

#

178

Als de Baas vraagt: "Mag ik bij de Training zijn?" - Hier Is Waarom je Ja zegt!

30/3/2024
29 min