Podcast
Blog
Trainen

Van ruïneuze empathie naar radicale openheid: Feedback met Kim Scott

In de wereld van management en teamdynamiek is feedback de ruggengraat van groei en innovatie. Echter, het effectief leveren van deze feedback is een kunst op zich. Tijdens onze laatste podcastaflevering verkenden we de diepten van dit complexe onderwerp, geleid door de inzichten van Kim Scott en haar revolutionaire benadering: Radical Candor, ofwel Radicaal Openhartig.

Wie is Kim Scott?
Kim Scott is niet zomaar een auteur of spreker; ze is een veteraan in de wereld van technologie en leiderschap, met ervaringen bij giganten als Google en Apple. Haar pad door de upper echelons van deze bedrijven heeft haar een uniek perspectief gegeven op wat teams nodig hebben om niet alleen te overleven maar te floreren. In haar boek "Radical Candor" deelt ze een eenvoudig maar krachtig model om feedback te transformeren van een gevreesde oefening in een constructieve dialoog.

De vier kwadranten herbezien
Met een achtergrond die zich uitstrekt over de meest innovatieve bedrijven ter wereld, observeerde Scott een gemeenschappelijk struikelblok: de wijze waarop feedback gegeven en ontvangen wordt. Haar model identificeert vier kwadranten gebaseerd op twee assen: "Persoonlijke Betrokkenheid" en "Directe Uitdaging". Van "Obnoxious Aggression" tot "Ruinous Empathy", Scott legt bloot hoe onze beste intenties kunnen leiden tot destructieve resultaten.

Echter, het is in het kwadrant van "Radical Candor" dat Scott’s filosofie tot leven komt. Hier worden openheid en directheid gecombineerd met diepe persoonlijke betrokkenheid, waardoor een omgeving ontstaat waar feedback wordt gezien als een cadeau in plaats van een last.

Een menselijker aanpak
Scott's benadering van feedback is diep menselijk. Ze erkent de natuurlijke terughoudendheid die velen van ons voelen om kritiek te leveren, uit angst om relaties te beschadigen. Maar door haar eigen ervaringen te delen, maakt Scott duidelijk dat de sleutel tot ware verbetering en groei ligt in onze vermogen om eerlijk en zorgzaam te communiceren. Het is niet alleen wat we zeggen, maar hoe we het zeggen dat telt.

Praktische wijsheid voor elke dag
Wat maakt de theorie van Radicale Openheid zo toepasbaar, is Scott's nadruk op praktische zinsconstructies en communicatiestrategieën die iedereen kan gebruiken. Van het uitnodigen van gesprekken over prestatieverbetering tot het benadrukken van kansen voor groei, Scott biedt een vocabulaire voor feedback dat zowel oprechtheid als zorgzaamheid uitdrukt.

Een nieuwe cultuur van feedback
De reis van ruïneuze empathie naar radicale openheid is niet alleen een pad naar effectievere feedback; het is een transformatie van hoe we elkaar zien en steunen in de werkomgeving. Kim Scott's Radical Candor biedt ons een raamwerk om deze reis te ondernemen, gewapend met de tools om elkaar op te bouwen in plaats van af te breken. Door haar eigen reis en de lessen die ze onderweg heeft geleerd te delen, nodigt Scott ons allemaal uit om de kracht van oprechte, zorgzame communicatie te ontdekken. Zodat het ooit misschien wel onveilig wordt om niet te zeggen wat je denkt.

Luister ook naar deze podcasts:
151: Challenging Networks
125: Stop de Feedback Sandwich

Podcast
Blog
Trainen

#

180

Van ruïneuze empathie naar radicale openheid: Feedback met Kim Scott

13/4/2024
29 min